Свят

Учени: Как новият коронавирус поразява мозъчните клетки

  09.06.2023 11:26             
Учени: Как новият коронавирус поразява мозъчните клетки

Учени от Австралия установиха как COVID-19 поразява мозъчните клетки, което може да обясни дълготрайни неврологични оплаквания като мозъчна мъгла, загуба на обоняние и вкус и други на заразени с новия коронавирус, съобщи на сайта си университетът Макуори в Сидни, Австралия.
Много вируси, сред които и SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, може да заразят мозъка и да накарат мозъчните клетки да се сливат, да не функционират нормално или изобщо да спрат да функционират, установи изследването.
Резултатите могат да обяснят защо някои пациенти с COVID-19 изпитват главоболие, състоянието, станало известно като "мозъчна мъгла" , загубата на усет за мирис и вкус и други дълготрайни неврологични симптоми, каза проф. Ларс Итнър от университета в Сидни.
Увредените мозъчни клетки могат да скрият вируса от имунната система и това вероятно обяснява защо SARS-CoV-2 може да бъде открит в мозъците на пациенти с дълъг COVID месеци след като са се заразили.
Изследването, чиито резултати бяха публикувани в специализираното издание "Сайънс адвансис", е проведено от учени от университета Макуори, университета на Куинсланд, Института за мозъка на Куинсланд и университета на Хелзинки. То показва, че някои вируси предизвикват сливане на мозъчни клетки при мишки и при хора, което обяснява хронични неврологични симптоми като главоболие, мозъчна мъгла и изтощение.
Някои вирусни мозъчни инфекции са смъртоносни, други предизвикват възпаление, а нашето изследване показа, че може да има и друг ефект, когато мозъчните клетки на гостоприемника се сливат, в резултат на това вероятно не функционират нормално, каза проф. Ларс Итнър, директор на Центъра за изследване на деменцията в университета Макуори. 
Изследването установява също, че шиповидният протеин на SARS-CoV-2 се настанява в съединените мозъчни клетки, което помага на вирусите да превземат имунната система./ БТА