Избори Събития

Във Видин завъртяха имена за областен управител – има и стари кадри, има и нови

  08.06.2023 12:00             
Във Видин завъртяха имена за областен управител – има и стари кадри, има и нови

Във Видин завъртяха няколко имена около областната администрация за наследник на губернатора Огнян Асенов /на снимката/. Всички „номинирани“ са от управляващото мнозинство, но предложенията не са потвърдени от партийните централи. Това е нормална практика, тъй като по закон областните управители се назначават от министър-председателя, а се номинират от местни структури. Още повече, че не е съвсем ясно кой ще назначава новите областни управители – премиерът Денков ще ги съгласува ли с премиера на ротация Габриел или след 9 месеца ще има нови губернатори?

Докато новото управляващо мнозинство изчисти детайлите и изготви стратегията си за назначения, в крайдунавския град вече са готови с „номинациите“, които се правят по кафенетата.

Поне три имена, достойни за губернатор може да извади към този момент коалицията ГЕРБ-СДС, твърдят партийните шамани. Областният координатор на Борисовата партия Александър Матеев е първото име, за което хората от крайдунавския град биха се сетили. Но освен него ГЕРБ има „в ръкава си“ и други, като Ани Арутюлян, която е лице на младата кръв в партията и която изпадна от листата на коалицията заради двойно гражданство. Човекът, който може да предложат старите муцени от СДС, е Момчил Станков, който гравитира към КОД. Той има и опит като губернатор, има и образование, а и знае как да работи най-добре администрацията.

Не са никак за пренебрегване и хората от ПП-ДБ, които биха могли да бъдат назначени. Още повече, че в момента премиер е акад. Денков. Бившият депутат Петър Миланов е силна кандидатура на Промяната. Доскоро за номинация с много възможности се смяташе Мариета Георгиева, която обаче се завърна като заместник-министър в просветното министерство и отпада от сметките.

На този етап във Видин мълчат за това кого ще предложат от ДБ, макар да е ясно, че се обсъждат поне две имена.