Събития

Село Боровци беше домакин на традиционен фестивал СНИМКИ

  09.06.2023 16:00             
Село Боровци беше домакин на традиционен фестивал СНИМКИ

Народно читалище „Развитие - 1927“, с. Боровци и Кметство, с. Боровци, с финансовата подкрепа на Община Берковица, проведоха за 8-ма поредна година „Фестивал на песните, танците и традиционните храни и занаяти в Боровци“.
На пъстра трапеза в центъра на селото, домакините бяха подредили вкусни за дегустиране ястия от региона - качамак, баница със сирене, баница с ориз и халва и други местни вкусотии, приготвени от жените в селото. Фестивалът не е с конкурсен характер и ограничения във възрастта. Целта му е да популяризира песните, танците, занаятите и кухнята на Боровци и да разкрие богатството на фолклора от района.
На открита сцена в центъра на селото ни потопиха в магията и пъстротата на танците и песните изпълнители от: ДГ „Червената шапчица“, с. Боровци, НЧ „Христо Ботев 2016“, с. Слатина, НЧ „Съгласие - 1898“, с. Гаганица, НЧ „Развитие – 1928“ с. Замфирово, ПК „Пъстренец“, с. Долно Белотинци, НЧ „Христо Ботев – 1926“, с. Железна, НЧ „Развитие – 1911“, с. Лехчево, ПГ „Турлашки славей“ при 1. ОУ, гр. Монтана, НЧ „Развитие – 1927“, с. Боровци, ПТС „Младост“ при Общински младежки дом – Монтана и Финансово стопанска професионална гимназия „Васил Левски“, Монтана, с ръководители Стоян Стоянов и Ваня Райкова, Фолклорна формация „Българа“ - Берковица.
Фолклорната изпълнителка Ива Давидова беше специален гост на празника и поднесе на всички жители и гости букет от любими песни. Тя получи специални подаръци от кмета на Община Берковица Димитранка Каменова и от организаторите. Елка Дончева - Секретар на местното читалище поднесе подаръците на талантливата изпълнителка с пожелание да гостува отново в нашия край. Всички участници получиха грамота и подарък.
За местните хора на село Боровци това бе истински празник и радост, която ще топли сърцата им дълго. Те вече са в очакване на следващия фестивал.