Избори Събития

ТЕМА В РАЗВИТИЕ: Лекар-кмет е фаворит за нов мандат в Кула

  07.06.2023 12:00             
ТЕМА В РАЗВИТИЕ: Лекар-кмет е фаворит за нов мандат в Кула

В серия от материали в. „Конкурент“ Ви представя нагласите на хората за предстоящите местни избори. След анализа на областните центрове в Северозапада – Видин, Монтана и Враца, както и след публикацията за Белоградчик, е време да обърнем лице към по-малките общини във Видинско. Днес проверим пулса на настроенията в община Кула, която се намира във видинска област.

 

В Кула наесен ще има местни избори, като битката ще е сериозна. И за кмет, и за общински съвет. В пограничния град още помнят драматичната развръзка на надпреварата през есента на 2019 г., когато д-р Владимир Владимиров от ГЕРБ заслужи третия си пореден мандат във втория тур с 50.84% от гласовете. Негов достоен опонент беше Андрей Андреев от БСП, който за втори път загуби от същия противник битката на балотаж. А наесен се чакат и изненади, тъй като социалистите в Кула вече не са това, което бяха, но има други, които искат да се противопоставят на хегемона.

С около 1 500 са намалели жителите на общината през последните 10 години и са се стопили до 3 292-ма, като това вероятно ще се отрази в намаляване на местата в общинския съвет. ГЕРБ държи 6 от сегашните 11 квоти и има мнозинството, от което има нужда кмета Владимиров. Досега четирима представляваха БСП, а 1 коалиция „Надежда“, но наесен се очаква да влязат съветници от Продължаваме промяната, Демократична България и Възраждане. Как това ще промени силите на местния парламент отсега не може да се прогнозира, но никой не отрича, че ще бъде интересно.