Събития

Монтана посрещна 14 фолклорни трупи от 5 държави

  06.06.2023 07:59             
Монтана посрещна 14 фолклорни трупи от 5 държави

14 фолклорни формации от 5 държави участват в  Международния фолклорен фестивал – Монтана 2023. Той бе открит в навечерието на празника на града – Свети Дух. В неделя вечерта  обновения площад „Жеравица“ прозвучаха  химните на България, Исландия, Киргизстан, Словения и Северна Македония.

За първи път публиката в Монтана видя  народни танци от Исландия и Казахстан. Но за шести път в Монтана  гостува Фолклорен ансамбъл към Културно дружество „Таше Милошевски“ от  Ресен – Северна Македония. Фолклорна танцова група „Клуб на оптимистичните фолклористи“ от Любляна допълни програмата с хореографии от всичките седем региона на Словения, представени в типичните за тях народни носии.

Красотата и богатството на родния ни фолклор разкриха  инструменталисти, певци и танцьори от Монтана. Теса качихана сцената   в празничния понеделник – 5 юни. В 90-минутния концерт участваха ансамбъл „Младост“ и певческа група „Пъстренец Jr.“ ,  ансамбъл „Пъстрина“ и народен хор „Пъстренец“ , ансамбъл „Северняци“, Фолклорен танцов състав „Ситница“, танцов състав „Радост“, ромски танцов състав „Огоста“.

Три поредни дни стотици жители и гости на Монтана имаха възможност да се насладят на танцовото изкуство, представено от гостуващите трупи.

Международният фолклорен фестивал, посветен на Празника на Монтана – Свети Дух, се провежда от 2006 г. До момента в него са участвали над 70 групи от 35 различни държави от Европа, Азия и Африка. Голям интерес към събитието проявяват танцови състави от  Централна и Източна Европа. Почитателите на по-непознатите и екзотични култури помнят гастролите на групи от Англия, Естония, Индия, Индонезия, Йордания, Литва, Латвия, Нидерландия, Португалия, Финландия, Франция, Южна Корея, Якутия. По-голяма част от одобрените за участие групи приемат на реципрочни начала танцовите ансамбли на Монтана на организираните от тях фестивали. Благодарение това нашите формации имат възможност да представят българския фолклор в чужбина. През последното десетилетие фестивалът в областния град изгради партньорство с „Пъстра огърлица“ във Вършец и всички гостуващи състави участват в концерти и в курортния град.