Избори Събития

ТЕМА В РАЗВИТИЕ: Савчев трудно ще удържи Димово наесен

  05.06.2023 12:00             
ТЕМА В РАЗВИТИЕ: Савчев трудно ще удържи Димово наесен

В серия от материали в. „Конкурент“ Ви представя нагласите на хората за предстоящите местни избори. След анализа на областните центрове в Северозапада – Видин, Монтана и Враца, както и след публикацията за Белоградчик, е време да обърнем лице към по-малките общини във Видинско. Днес ще стане дума заобщина Димово, част от видинска област.

 

Битката в община Димово наесен ще е свързана с кметския пост. Сега начело е Светослав Савчев, който през есента на 2019 г. като кандидат на местната коалиция между Новото време, Воля и ДПС успя да измъкне властта от Лозан Лозанов от ГЕРБ, който управляваше общината в два поредни мандата. Битката се реши на втори тур, като Савчев събра одобрението на 56.62% от гласувалите жители на Димово и останалите 22 селища от общината.

След 5 месеца отново се задава сериозна борба, тъй като ГЕРБ има намерение да си върне позициите в общината. Въпросът е дали познатият Лозанов да бъде издигнат за кмет, или да се заложи на друг кандидат – по-малко известен и с повече шансове за избиране. Защото освен всичко останало над ексградоначалника има голяма тежест от двата поредни мандата.

Не е изненада, ако се очакват изненади и в местата в общинския съвет. Особено след нарастване на ролята на Демократична България и свършеното от депутата Любен Иванов по отношение на жителите на село Арчар за новия водопровод, чакан от десетилетия в най-голямото село в района. Хората в този район не обичат да чакат. Който не вярва, да пита екскмета Лозанов...

4 810 души живеят в общината според последното преброяване от 2021 г.