Избори Събития

ТЕМА В РАЗВИТИЕ: В Брегово чакат повече от местната власт

  04.06.2023 12:00             
ТЕМА В РАЗВИТИЕ: В Брегово чакат повече от местната власт

В серия от материали в. „Конкурент“ Ви представя нагласите на хората за предстоящите местни избори. След анализа на областните центрове в Северозапада – Видин, Монтана и Враца, както и след публикацията за Белоградчик, е време да обърнем лице към по-малките общини във Видинско. Днес ще стане дума за община Брегово, която е част от Видинска област.

 

В Брегово през 2019 г. дойде промяната и след 5 поредни мандата на вечния кмет Милчо Лалов от БСП в общината влезе Илиян Бърсанов. Издигнатият от ГЕРБ градоначалник спечели надпреварата с разлика от 216 гласа на втори тур. След това набързо „проветри“ администрацията и заложи на бизнес модел, познат му по-добре от административните похвати.

Жителите на пограничния град и останалите 9 населените места са 1 794 /към 2021 г./ и са се стопили почти двойно от предишното преброяване преди 10 години, когато е имало почти 2 600 жители.

Съотношението на силите в общинския съвет е като от преди 30 години – БСП има 6 места, а ГЕРБ – 5 в 11-членния общински съвет. Всяка сесия е интригуваща и отсъствието на всеки съветник може да доведе до вземането на интересни решения в едната или друга посока.

Твърде вероятно е броят на общинските съветници да бъде редуциран от 11 на 9 за изборите наесен заради намаления брой на избирателите.

Местните обаче не крият, че искат повече от местната власт – затова биха заложили на Бърсанов, ако приложи в действие уменията и знанията, натрупани в частния бизнес.