Избори Събития

ТЕМА В РАЗВИТИЕ: В Бойница Анета Генчева е непоклатима като управленец

  03.06.2023 10:00             
ТЕМА В РАЗВИТИЕ: В Бойница Анета Генчева е непоклатима като управленец

В серия от материали в. „Конкурент“ Ви представя нагласите на хората за предстоящите местни избори. След анализа на областните центрове в Северозапада – Видин, Монтана и Враца, както и след публикацията за Белоградчик, е време да обърнем лице към по-малките общини във Видинско. Днес ще стане дума за една от най-малките олбщини в Северозапада.

Кметът Анета Генчева продължава да управлява успешно община Бойница, една от най-малките във Видинска област. Според последното преброяване от 2021 г. в общинския център и 7-те селца живеят общо 753-има жители. Като в Каниц има само един човек по настоящ адрес, двама са те в Шипикова махала, а трима в Градсковски колиби. Това е общината, в която демографската катастрофа в Северозапада се отразява с най-тежка сила. Ако през 1934 г. при преброяване жителите на община Бойница са били 10 037 души, то днес те са се стопили над 10 пъти и нямат и хиляда. В сравнение с предходното преброяване от 2011 г., когато жителите са били 1 341, то те са се стопили до 753-има или наполовина! А това поставя на дневен ред въпроса дали има нужда от общината като такъв център или тя трябва да бъде приобщена към съседните общини Брегово, Кула и Видин?

В настоящия общински съвет от 11 души мнозинство от 6 квоти има ГЕРБ, а по двама съветници са от БСП и ДПС, а един е от АБВ. Ако се запази като административна единица, на предстоящите избори вероятно ще има редукция на съветниците и от 11 те може да останат 9 или 7. Интрига около кметското място едва ли ще има, защото Анета Генчева няма алтернатива. Неслучайно на изборите през 2019 г. беше единственият кандидат и ги спечели като кандидат от ГЕРБ с одобрението на 91.67%. Иначе Генчева управлява общината от 2007 г., като печели 4 поредни мандата – първо като номинация на НДСВ, после на коалиция от НДСВ и БСП, а последните два избора беше издигната от ГЕРБ.