Събития

Калин Каменов: “Походниците са пример за това как обичта към България е по-силна от всичко!” СНИМКИ

  02.06.2023 13:23             
Калин Каменов: “Походниците са пример за това как обичта към България е по-силна от всичко!” СНИМКИ

“Днес е ден за смирение, уважение и благодарност към онези, които мечтаеха не за себе си, а за нашата свобода. Те ни завещаха важен житейски урок, който ние не винаги спазваме. Време е да се смирим, да си простим и да се обединим. Нашите предци също са имали разногласия, но са ги загърбвали, защото са имали една цел - България. Преди седмица Ботевите поклонници ни дадоха пример, който всеки от нас трябва да следва. Въпреки трудностите, те не се отказаха, защото носят България в сърцето си. Вярвам, че можем да бъдем единни, в името на общия ни дом! Дълбок поклон пред загиналите за нашата свобода! Да живее България” - с тези думи кметът Калин Каменов се обърна към присъстващите на всенародното поклонение на връх Околчица.
Приветствие към Ботевите поклонници отправи и министър-председателят Гълъб Донев, който поздрави участниците в похода. “Подвигът на Ботев ни задължава да сме негови достойни наследници. За него истината и справедливостта са вечна битка, от които отстъплението е немислимо” - добави още премиерът Донев.
Ръководителят на Националния поход - Евгени Филипов рапортува пред кмета Калин Каменов
Възпоменателният митинг започна с изпълнение на стихотворението „Към Ботев“ от Даниел Асенов и изпълнения на квартет “Хармония”.
Молебен за България бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
Пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев, бяха поднесени венци и цветя.
По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.
На събитието присъстваха още: министърът на правосъдието, председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов, общински съветници, областният управител Георги Митов, ръководният екип на местната администрация, участниците в Ботевия поход, жители и гости на града.
По време на церемонията, кметът Калин Каменов прие и знамето на участниците във велопохода “Козлодуй-Околчица”.