Събития

Митрополит Григорий става почетен гражданин на Враца, връчват и 8 награди

  30.05.2023 13:22             
Митрополит Григорий става почетен гражданин на Враца, връчват и 8 награди

Врачанският митрополит Григорий ще бъде провъзгласен на 1 юни за почетен гражданин на Враца – това решиха почти единодушно общинските съветници на заседанието си днес. 34 души подкрепиха предложението, внесено на сесията от кмета Калин Каменов. Единственият сенатор, който се въздържа, беше Венелин Петров.

Освен това местният парламент реши да връчи тази година и 8 награди на Враца, като две от тях са за принос в културата и са за местната Симфониета и за директора й Христо Павлов. Освен това плакети ще бъдат връчени още на: Венетка Начева и Мими Христова – за принос във водната топка и борбата, д-р Тодорка Манолова, местният „Ротари клуб“, доц. д-р Йорданка Манкова и Ганка Пищикова.

Дебатите, предшествали присъждането на наградите, продължиха повече от час. Мнозинството в залата отхвърли предложението на групата на СДС, внесено от Румен Петков за посмъртно удостояване със званието „почетен гражданин“ на Фило Пенов, дарил имота си за училище „Васил Левски“. Мотивите на повечето съветници съвпадна с позицията на кмета Каменов, според когото номинациите трябва да извървят дългия път от предложения, през обсъждане в комисии и гласуване в зала, а да не бъдат внасяни по време на заседанието. Предложението на Петков подкрепиха 14 души от местния парламент, но то беше отхвърлено с въздържанието на 18 други /и нито един глас против/.

Вечният критик на местната управа Момчил Младенов обвини председателя д-р Владимир Христов в нарушение на процедурата, но в последвалите прения се разбра, че обвиненията са неоснователни.