България Избори

ГЕРБ-СДС замразяват преговорите за правителство с ПП-ДБ

  27.05.2023 17:35             
ГЕРБ-СДС замразяват преговорите за правителство с ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС замразяват преговорите с ПП-ДБ. Това съобщи Мария Габриел на брифинг с ръководството на ГЕРБ. Това се случва, след като Радостин Василев разкри записи, на които се твърди, че се чуват скандални изказвания от лидерите на "Продължаваме промяната".

„Уведомих най-напред акад. Денков. Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката. Оставям настрана лъжите по отношение на личността ми, това не е проблемът. Тук може да става дума за начин на управление, в разрез с всички европейски принципи и практики”, заяви Габриел.

„Неприемливо е едно да се говори на преговори, друго навън - лъжи. Изводът е, че и вътре не могат да бъдат приети за истина. Неприемливо е и да има съмнение, че България е параван. Тя е суверенна държава. Имаме европейски и атлантически партньори, аз ги ценя. Когато отстояваш позицията си с аргументи, с прозрачност, те уважават. Решенията обаче се вземат от България. Страната не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността. Неприемливо е да се говори за политизация на администрацията”, каза още Габриел.

„Това е нечуван подход към държавния апарат. Никога не са ми идвали такъв тип действия. Задавам си и въпроси - това ли е виждането им как се правят избори? Ако е това, българските граждани не заслужават такова отношение. Какво означава „ала-бала с президента”? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, не мога да участвам в каквато и да е форма. Важно е да има яснота по отношение ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване на правомощията на институциите. Докато няма такива, замразяваме преговорите”, каза бившият еврокомисар.

Според Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС са направили всякакви компромиси. „Този, по чието самопризнание, е правил „ала-бала с президента”, сега ни плаши с президента. Има противоречие. Компромисът прави нещата възможни, ние направихме всякакви – втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис, друго е да позволиш с твоя глас да бъде инсталиран във властта войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, с кръв трябва да се подпише, че ще прави чистки - държавна администрация, служби, образование. Разбирам призива към компромис. Никакъв компромис не е да подкрепиш управление, което има за крайна цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертва и самоубийство”, каза той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се включи в пресконференцията и заяви, че ще направи предложение в парламента, да се закупят машини за избори от САЩ. „След като победихме два пъти подред, с машини и без, ще направим предложение парламентът да вземе решение, за да стане незабавно и бързо, поради важността да провеждаме честни избори, да купим същите машини, които са в САЩ - приемаме, че там е най-голямата демокрация. С тях да избегнем далаверата с машинния вот – „ала-балата”, каза Борисов.