Събития

Трима млади видински таланти бяха отличени от заместник-председателя на парламента Росица Кирова СНИМКИ

  24.05.2023 14:45             
Трима млади видински таланти бяха отличени от заместник-председателя на парламента Росица Кирова СНИМКИ

Ивайла Иванова, Николай Николаев и Алекс Ахчиев са видинските ученици, носители на тазгодишната стипендия „Изследователи на знанието”, учредена от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, пред събралото се множество на празнична церемония пред Художествената галерия, г-жа Кирова връчи грамотите на младите таланти, които заслужено получават признанието на своите преподаватели и съученици.

„В този празничен ден за мен е радост и привилегия да отлича талантливи ученици от Видин, които сами пишат книгата на своя живот. Това са новите „Изследователи на знанието“, млади хора, които следват мечтите си. Освен бляскавите качества, които са им помогнали за върховите постижения в образованието, има и едно, което изглежда по-прозаично, но всъщност е изключително важно. Наричаме го упоритост или последователност. Те знаят, че пътят на познанието никога не свършва”, заяви по време на награждаването Росица Кирова.

Ивайла Иванова е ученичка от 11 клас на Гимназия с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков” и получава наградата заради своите таланти в областта на чуждите езици, на българския език и литературата. Ивайла участва и се класира в национални конкурси и олимпиади и показа своята последователност през цялата учебна година.

Николай Николаев от 10 клас на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I” получава стипендията за постижения в областта на математиката. Той е носител на призови места в национални и международни състезания по математика и природни науки.

Алекс Ахчиев е 9 клас в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, специалност  „Компютърна  техника и технологии“ и има множество успехи в състезания по приложна електроника.

Заместник-председателят на НС подчерта, че всеки млад човек трябва да има подкрепа, за да бъде силен в годините, които са най-важни за неговото бъдеще и за неговата подготовка. „Надявам се, че наградите са стимул за младите хора през следващата учебна година да покажат най-доброто, на което са способни, а техните учители да ги вдъхновят за силни постижения в познанието. Затова днес, в празничния 24 май, нека изразим признателност към хората, които вдъхновяват нашите деца - учителите. Благодарни сме за вашата отдаденост на словото и знанието. На вас и на всички творци пожелавам сила за съзидание”, допълни г-жа Кирова.

Годишната стипендия „Изследователи на знанието” се връчва за втора поредна година и e в размер на 500 лева. През учебната 2021/2022 г. бяха отличени петима ученици от Видин.