Бизнес България

1,5 млн. българи на ваканция из страната

  24.05.2023 14:40             
1,5 млн. българи на ваканция из страната

Над 1,5 млн. българи се очаква да е броят на пътуванията до края на този месец, което е абсолютен рекорд и надхвърля дори резултатите от 2019 година. Това заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма пред „Телеграф“. Голяма част се очаква да тръгнат на ваканции през тази седмица, в която по-малките ученици имат най-много по един учебен ден заради изпити и честванията по случай 24 май. За най-малките пък лятната ваканция започва със седмица по-рано, тъй като учебни остават само 29, 30 и 31 май.

В момента заради засиления интерес към пътувания заради почивните дни местата, които работят, са с 30 на сто повече спрямо същия период на 2019 г.

Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през май 2019 г. в страната са функционирали 2328 места за настаняване, а броят на стаите в тях е 107,6 хил., а на леглата – 236,2 хиляди. При прогноза за ръст от 30 на сто означава, че работещите хотели през този месец са над 3000. Това ще доведе и до повече приходи от нощувки и от туристи, прогнозират експерти.

Откриване

Тази година и летният сезон бе открит значително по-рано или с около 20 дни, обясни Драганов. Това стана в курорта Св. св. Константин и Елена навръх празника.

Почивните дни могат да се използват както за ваканция в СПА курортите или чужбина, така и за ранно море. В момента работят хотелите и във Варна, Поморие, Ахелой, а има вече такива, които са отворени в Слънчев бряг и Златни пясъци.

Оферти

Офертите за ранно море до края на май са едни от най-изгодните. Причината е, че времето не е толкова топло и е въпрос на късмет за това дали ще има слънце. Предложенията на хотелиери в Златни пясъци е за 56 лева на човек в двойна стая без балкон. В цената е включено изхранване на база ол инклузив, а за желаещите да се насладят на водата хотелът разполага с отопляем вътрешен басейн. За 180 лева пък се предлагат две нощувки за двама във вила на брега на язовир Батак в стая с джакузи. 

Драганов заяви още, че през този месец се очаква да има рекорд и по отношение на чуждите туристи. Според него май ще приключи с 950 000 чужди посещения. Очаква се да има повече гости от Румъния, Турция, Гърция и други.

Очакваме 7% ръст на туристите в жегите

Очакваме да посрещнем между 5 и 7 на сто повече гости спрямо рекордната 2019 г. Това прогнозира министърът на туризма Илин Димитров. Според него бизнесът е активен, базите ни са прекрасни, но големият въпрос е какво ще е качеството на обслужване. Около 30% ръст в туризма се очаква този летен сезон в съседна Гърция, прогнозират експерти. Интересът на българите също е засилен. За една година цените там са скочили с между 18 и 25%. Като основен фактор за тази сериозна промяна се посочва инфлацията. Все пак обаче за април инфлацията в Гърция е едва 3%, което е най-ниското ниво спрямо септември 2021 г. Осезаемо поскъпване се наблюдава при луксозните стоки и хотели. За тях и интересът е по-висок. Една нощувка в южната ни съседка варира между 42 и 180 евро, като много зависи дали човек избира локация в Северна Гърция например или на някой от най-скъпите острови в страната. Там една седемдневна почивка може да излезе дори до 3000 евро. На остров Санторини например една нощувка в хубав хотел струва около 500 евро. Освен това идва край на практиката да си осигурим място на плажа само с едно кафе, при това и то поскъпва.

Колата гълта с 30-40 лв. по-малко

През тази година единствено цените на горивата са по-ниски спрямо миналата на фона на поскъпването на храните и нощувките в хотелите. Това става ясно от справка в сайта с цените на горивата fuelo.net. В момента, за да заредим 50 литра резервоар с бензин, ще платим 128 лева, а преди година сметката е била 157 лева. Причината е намалението на А95 с 18 на сто и от 3,14 лв. за литър през май 2022 година сега струва 2,55 лв. С 24% пък е поевтинял дизелът, като за зареждане на един резервоар с капацитет 50 лева сега са нужни 125 лева, което е с 40 лева по-малко спрямо преди година. Сметка от 50 лева пък ще платите, ако напълните газовата уредба при средна цена на горивото от 0,99 лв. за литър. Намалението при метана е с 38%, като килограм вече се продава средно по метанстанциите в страната за 2,55 лв.