Интервю

Валентин Гиясбейли: Скандално ми отказаха достъп до документи и залите на врачанския театър

  22.05.2023 09:30             
Валентин Гиясбейли: Скандално ми отказаха достъп до документи и залите на врачанския театър

Кандидатът за директор ще подаде жалба до Министерство на културата срещу Попдимитров

 

 

Георги Александров

Валентин Гиясбейли, един от тримата кандидати за директор на Драматично-кукления театър във Враца, се оплака, че не е бил допуснат до документация и залите на театъра, за да се запознае с тях. Като претендент за поста, допуснат официално от МК, той има право на такъв достъп, потвърдиха запознати с регламента. Решението за ограничаването му от сега управляващия театъра Анастас Попдимитров е и скандално, и недопустимо. Гиясбейли даде ексклузивно интервю пред „Конкурент“, в което разказа подробности. Това е поредният скандал, разтресъл храма на Мелпомена напоследък.

 

Г-н Гиясбейли, разкажете защо ни потърсихте?

Отказаха ми достъп до документите на театъра и до залите на ДКТ- Враца. Временно изпълняващият длъжността директор Анастас Попдимитров ми отказа достъп с мотив, че не било удобно, тъй като в момента /интервюто е направено на 21 май, но за да не пречи на финалните щрихи на двата фестивала, които се провеждат във Враца, го публикуваме днес – б.а./. се провеждат репетиции за последните постановки от фестивала. Не разбирам подобни мотиви. От 3 дни съм във Враца. Дойдохме със съпругата ми специално заради фестивала. Исках да се запозная на място със сцените, сградата, администрацията – нещо, до което по закон ми се полага достъп. Изчаках петък и събота, а днес /неделя/ помолих г-н Попдимитров да ми осигури такъв достъп за около час. Но той ми отказа, като каза, че фестивалът не е завършил. Но точно в неделя по обяд не виждам никакво струпване на хора и не виждам основателна причина за действията му. Няма и активни репетиционни дейности. Дори и да има, аз съм актьор и никога не бих си позволил да наруша работата на свои колеги. Исках да вляза като кандидат за директор и да огледам сградата. Вече го направих като зрител…

Правим това интервю пред сградата на ДКТ – Враца, от което се вижда, че няма струпване на хора. Това е ясен знак, че може да влезете и в момента, за да разгледате?

До обяд вратите бяха широко отворени, а вътре се извършваше почистване. Не съм дошъл с кални обувки, за да ме спират. Смятам, че е против правилата да ми бъде отказан достъп до сградата.

Считате ли се ощетен и как ще си потърсите правата?

Да, правата ми на кандидат за нарушени. Още в първия работен ден ще подам жалба до министерство на културата срещу действията на Попдимитров. Ще очаквам съответната реакция.

От 3 дни сте във Враца. Направили Ви впечатление каква беше фасадата на театъра в петък?

Силно съм възмутен от това, което видях. Враца е един прекрасен град, подреден и хубав, чист и зелен. Не можех да повярвам, че в този храм на културата има подобни надписи. Направи ми друго впечатление – след почистването на надписите, не беше почистено, т.е. прахолякът си остана. А доколкото знам това е ангажимент на администрацията на театъра.

 

https://www.konkurent.bg/news/16844823704615/obshtina-vratsa-pochistva-sgradata-na-teatara-direktorat-popdimitrov-ne-mozhel-da-se-grizhi-za-sgradata

 

Сградата е общинска, но ДКТ – Враца е наемател. Сигурно сте видели как наемателят се е грижел за отдадения му имот?

Наемателят е задължен да се грижи за външния вид на сградата. Не видях това във Враца, което е жалко. И недопустимо. Враца е страхотен град, който не заслужава културата му да се намира в такова положение.

 

Виж повече във видеото:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=936484614188305&id=100038583683933