Здраве Лайфстайл

СЗО не препоръчва потреблението на заместители на захарта с цел отслабване

  21.05.2023 09:30             
СЗО не препоръчва потреблението на заместители на захарта с цел отслабване

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва консумацията на заместители на захарта с цел контролиране на теглото, тъй като употребата им в дългосрочен план увеличава риска от напълняване и затлъстяване, предаде ДПА.

Тези продукти, които не съдържат захар, могат да помогнат при отслабване или да предотвратят покачването на телесното тегло само в краткосрочен план.

Експертите на СЗО анализират множество проучвания за консумацията на такива подсладители. Изследванията показват, че дългосрочната им употреба е свързана с повишен риск от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и дори смърт в проучванията, проведени сред възрастни. С деца е направен по-малък брой изследвания.

Доказателствата, които подкрепят идеята, че консумацията на сладки напитки със заместители на захарта допринася за намаляването на мазнините, са малко, отбелязват специалистите. Две проучвания обаче показват, че напитките с подсладители вместо захар намаляват кариесите. СЗО препоръчва консумацията на захар да бъде ограничена.

По думите на експертите милиарди хора по света страдат от наднормено тегло или затлъстяване. През 2016 г. 1,9 млрд. души по света (в тези данни не са включени деца) са били с наднормено тегло, а над 600 милиона от тях са били в особено опасна фаза на затлъстяването.

През 2020 г. 38 милиона деца под 5-годишна възраст са били с наднормено тегло.

Четири милиона смъртни случая по света през 2017 г. се свързват с висок индекс на телесна маса (ИТМ), който се използва за оценка на процента на телесните мазнини при хората. Индексът на телесната маса се определя от височината и теглото на всеки човек, предава БТА. 

СЗО събра всички данни на базата на най-скорошните налични изчисления. Заместителите на захарта включват всички синтетични и естествени подсладители, сред които са и продуктите, произведени от растението стевия, отбелязва ДПА.