Лайфстайл

6 хитри употреби на пастата за зъби

  20.05.2023 14:40             
6 хитри употреби на пастата за зъби

Пастата за зъби има една основна цел и тя съчетава няколко полезни ефекта – да почиства зъбите, да предпазва от кариес, да избелва и да потиска възпаленията във венците. Но пастата за зъби съдържа множество вещества, които могат да са ви от полза извън основните ѝ предназначения.
С паста за зъби можете да свършите толкова много неща в домакинството и ежедневието. Тя ще се превърне в новото ви любимо средство за почистване и за поддържане на красотата.
Ако се чудите какво точно имаме предвид, вижте някои хитри и интересни употреби на пастата за зъби, за които не сте подозирали.

За премахване на пъпки
Пастата за зъби е чудесно средство за потискане на възпаленията по кожата. Намазването на пъпките с малко паста за зъби и оставянето ѝ да изсъхне напълно за през нощта е начин да накарате пъпката да изчезне по-бързо.

За почистване на обувки
Пастата за зъби може да ви е полезна в почистването и полирането на обувки. В нея има избелващи вещества, които помагат на гумените подметки да се избелят отново. Втрийте малко паста за зъби с помощта на четка в засегнатите от мръсотия места. Изплакнете с вода и ще се уверите как ще светнат като нови.

За премахване на петна от дрехите
Отново благодарение на избелващите вещества в пастата за зъби тя може да помогне да премахнете упорити петна от дрехите. С пръсти разтрийте петното с малко паста за зъби. Масажирайте няколко минути, оставете да подейства, след това изперете с хладка вода и изплакнете. Ако петното все още е там повторете процедурата.

За полиране на сребро и метални повърхности
Пастата за зъби е чудесно средство да избелите почернялото сребро. Подходяща е за бижута и сребърни прибори. Втрийте малко паста за зъби с мека памучна или микрофибърна кърпа. Разтъркайте добре, оставете да подейства, след това изплакнете.

За полиране на фаровете на автомобила
Фаровете на автомобила ви се замърсяват и замъгляват с течение на времето. Пастата за зъби може да ви помогне да ги полирате и да ги излъскате, така че да светнат като нови. Отново с помощта на микрофибърна кърпа втрийте паста за зъби върху повърхността на фаровете. След това избършете с чиста мокра кърпа и подсушете.

Против комари
Пастата за зъби има охлаждащ ефект, което помага при ухапване от комари. Тя намалява сърбежа и паренето, като помага да не разчесвате засегнатото място. Предварителното намазване на кожата с малко паста за зъби пък допринася за прогонването на комарите и предпазва от ухапвания, ако сте в градината или на открито.