Спорт

Близо 100 подрастващи хандбалисти взеха участие в турнира „Малки локомотиви“ в Мездра СНИМКИ

  15.05.2023 11:38             
Близо 100 подрастващи хандбалисти взеха участие в турнира „Малки локомотиви“ в Мездра  СНИМКИ

В навечерието на Деня на българския спорт - 17 май, в  Мездра се проведе петото издание на турнира по мини хандбал „Малки локомотиви“. Организатор на атрактивната спортна проява, която е от програмата на традиционните Празници на културата „Мездра-май“ и от спортния календар на Българската федерация по хандбал (БФХ), бе ХК Локомотив (Мездра) с подкрепата на Община Мездра и на Зонален хандбален съюз „Витоша“.

В турнира, който е валиден за точкуване по Системата за финансиране на хандбалните клубове на БФХ, взеха участие близо 100 деца - момчета и момичета до 10 г., от пет хандбални клуба: по две формации на ХК Локомотив (Мездра) и на ХК Спортист Кремиковци 2018 (София) и по една на ХК Осъм (Ловеч), ХК Интер (Благоевград) и ХК НСА (София).

Съгласно регламента, седемте клубни формации изиграха помежду си 10 срещи, всяка от които с времетраене две полувремена от по 10 минути. Отборите бяха съставени от по петима състезатели - вратар и четирима полеви играчи. През цялото игрово време състезателите бяха длъжни да използват лична защита, Състезателите, взели участие през първото полувреме, нямаха право да участват през втората част.

Съобразно възрастовите особености на подрастващите хандбалисти, в тези двубои присъстваше състезателният елемент на играта, но нямаше победители и победени, респективно - крайно отборно класиране.

Приветствия към участниците в турнира отправиха заместник-кметът на Община Мездра Нели Минева и председателят на ХК Локомотив (Мездра) инж. Георги Валентинов. Сред гостите на спортния празник бяха националният състезател Божидар Симеонов, който е възпитаник на клуба домакин, и доц. д-р Емил Аврамов - ръководител Сектор „Хандбал“ в НСА „Васил Левски“.

Съдии на срещите бяха младежките национали Милен Валентинов, Валентин Гачев и Георги Йорданов, а технически секретари - Евгени Йоловски и Христо Иванов. 

Всички клубни формации получиха купи, а всички състезатели - медали и тениски с логото на турнира.