Събития

Съветниците в Белоградчик взеха историческо решение!

  01.04.2023 17:00             
Съветниците в Белоградчик взеха историческо решение!

Съветниците от Белоградчик взеха историческо решение на последното си заседание. В града на скалите ще имат собствени машини за сметопочистване, най-съвременен клас. Ще бъдат купени необходимите съдове за смет, 300 броя тип "Бобър" и 1 300 броя тип "Мева". Ще има и 15 седемкубикови контейнери за строителни отпадъци, които ще бъдат разположени в различни квартали на Белоградчик и селата. Специален камион ще превозва тези контейнери до депото във Видин. Всичко това ще струва общо 1 048 000 лева.
Именно това наше решение срещна най-яростната съпротива  от страна на Борис Николов, който заяви, че сметопочистващата фирма, с която е сключил договор е най-добрият и единствен вариант за Белоградчик. С нея било най-изгодно.

Кметът на Ружинци Александър Александров, който присъстваше в залата, бе помолен за мнение. Отговорът му беше лаконичен: "Ние в Ружинци си чистим сами, винаги съм бил противник на това да наемаме външна фирма, затова нямаме и никакви задължения", каза кметът на видинското село, който управлява във втори пореден мандат съседната община.

По време на сесията беше съобщено, че данъкоплатците на Белоградчик дължат на сметопочистващата фирма 7 милиона лева.
С голямо мнозинство от присъстващите общински съветници решение бе прието. Единственият, подкрепил кмета Николов и гласувал против, бе Радослав Живков.

По време на сесията бяха взети още важни решения: ще се подменят водопроводи на улици в Белоградчик за 371 хиляди лева; Ще се направят пътища във вилна зона Маркашница за 90 хиляди лева; кръговото кръстовище ще има нов облик - за 36 хиляди лева; нова ограда на гробището ще бъде изградена за 20 хиляди лева; ще се направи ремонт на покрива на ЦОП  - за 30 хиляди лева; проектът на пречиствателна станция за отходни води ще струва 84 хиляди лева; заделени бяха 223 000 лева за обособяването нов гробищен парк; ремонти на "Васил Левски" - 82 хиляди лева и сграда за Медицински център - 40 хиляди лева.