Свят

Финландия влиза в НАТО, турският парламент ратифицира членството ѝ

  01.04.2023 14:20             
Финландия влиза в НАТО, турският парламент ратифицира членството ѝ

Tурският парламент одобри законопроекта за ратифициране на протокола за присъединяване на Финландия към НАТО, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

Депутатите в Меджлиса одобриха законопроекта късно снощи. Всички 276 участници в заседанието подкрепиха проектозакона.

По този начин Финландия получи правно основание за пълноправно членство в алианса.

По време на пленарното заседание турските депутати отбелязаха, че на този етап няма сериозни проблеми в отношенията между Турция и Финландия от гледна точка на интересите на Анкара в борбата срещу тероризма. Същевременно народните представители отбелязаха, че Швеция, която кандидатства за членство в НАТО заедно с Финландия, засега не е изпълнила исканията в рамките на подписания с Турция меморандум и все още не е готова да стане част от алианса.

Досега Турция бе последният член на НАТО, който не бе одобрил молбата на Хелзинки за присъединяване към алианса.

Одобреният текст ще бъде изпратен на президента Реджеп Тайип Ердоган за одобрение, посочва ТРТ-Хабер.

Финландският президент Саули Нинистьо благодари на 30-те страни членки на НАТО за тяхната подкрепа за вече утвърденото присъединяване на Финландия към пакта, след зелената светлина, дадена от турския парламент, предаде Франс прес.

„Искам да благодаря на всички за доверието и подкрепата“, каза в изявление държавният глава на скандинавската страна и пожела „възможно най-скоро“ приемане на Швеция.

"Финландия ще бъде силен и способен съюзник, ангажиран със сигурността на алианса", обеща Нинистьо.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства ратифицирането от турския парламент на членството на Финландия в пакта, като каза, че това ще направи "семейството на НАТО по-силно и по-безопасно", предаде Франс прес.

„Приветствам гласуването“ на турския парламент „за завършване на ратификацията на членството на Финландия. Това ще направи цялото семейство на НАТО по-силно и по-безопасно“, написа генералният секретар на пакта в Туитър.

Финландия и Швеция подадоха през май миналата година кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. Членката на алианса Турция се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни приемат организации, които тя смята за терористични. Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на терористи, но обещаха да сътрудничат на Анкара за преодоляването на тези проблеми.