Събития

„Благотворни приятели“ дариха специална каляска - туристически атракцион за хора с увреждания

  01.04.2023 13:57             
„Благотворни приятели“ дариха специална каляска - туристически атракцион за хора с увреждания

Специално изработена каляска за хора с увреждания дариха на Враца от сдружение "Благотворни приятели".

Туристическият атракцион е първият по рода си в България и е пригоден и за деца и за  възрастни в инвалидни колички.

Каляската бе представена днес на площад "Христо Ботев", като бяха демонстрирани и нейните функции. Присъстващите на събитието имаха възможност да поседят в нея и споделиха, че очакват с нетърпение да разгледат природните забележителности на Враца, возейки се в каляска.

Проектът за туристическия атракцион е на сдружение “Благотворни приятели”. Част от финансирането идва директно от НАТО в Брюксел с 12 000 лева, а останалите 8 000 лева са финансирани от сдружението.

Целта е и хората, които са с ограничени двигателни възможности да могат да изпитат нова емоция, да се насладят на туристическите забележителности, докато пътуват в специалната каляска. Осигурена е възможност за тези, чието физическо състояние позволява да могат да управляват каляската, заедно с кочияша.

„От "Благотворни приятели" решихме да създадем специален атракцион за хора с увреждания. Обмисляхме различни идеи, как точно можем да им помогнем да изпитат едно ново вълнуващо туристическо преживяване. С колегите проучихме и установихме, че в България няма такова съоръжение-каляска пригодена за хора с двигателни затруднения и за това решихме да кандидатстваме на благотворителен базар към НАТО, който подпомага точно такива инициативи в полза на обществото. Защитихме успешно нашия проект в онлайн събитие, в което участваха групи от цяла Европа.

Горди сме от това, че от "Благотворни приятели" сме единствените в България, които печелим финансиране от този благотворителен базар и че това се случва за първи път в нашата страна.

Надявам да сме проправили пътя и за други български организации като нашата, за да може да се случват повече добри дела. Ние от "Благотворни приятели" сме обединени от това да бъдем отговорна част от нашето общество и солидарно да подкрепяме хората с увреждания" , каза пред медията ни Борил Коцев.

Той допълни, че вече са провели разговори с ездови клубове от цяла България и каляската може да бъде предоставяна и в други градове от страната.

Предстои да стартира информационна кампания, която ще даде повече подробности на врачани и всички от страната, които проявяват интерес към атракциона.