Събития

Благодетелят на Враца - Христанчо Матов

  01.04.2023 12:00             
Благодетелят на Враца - Христанчо Матов

В „Конкурент“ продължаваме да ви представяме славни врачани, дали имената си на улици. Този път разказваме за един голям добротворец, оставил в историята името си и наречен приживе „Благодетелят на Враца“.

 

Христанчо Матов Гуцов. Търговец. Един от най-големите дарители, наричан приживе "Благодетелят на Враца".

Роден във Враца в семейството на търговеца на добитък Мато Гуцов. Завършва Възнесенското училище при Иван Славейков и Константин Дестимиров.

Освен изтъкнат стопански деятел, Христанчо Матов е и виден общественик. Избран за общински съветник, той е включен в комисията по избор на място за Окръжна болница, където попадат и две негови парцели, които подарява безвъзмездно.

Врачанската община му възлага събирането на дължимите данъци и такси от местното население.

Член на Народната партия, а по-късно на Демократическия сговор.

През 1923 г. подарява района около пещерата "Леденика" на туристическо дружество "Веслец". В завещанието си пише: "Аз подарявам най-милия и най-ценния си имот на общината на родния си град. Аз дарявам своята "Леденика" на град Враца." Това голямо дарение е оценено по достойнство и той е обявен за почетен гражданин. По-късно прехвърля и всичките си имоти в района на Згориград на врачанската община.

Христанчо Матов е инициатор за създаване на първите зони за отдих в планината и радетел за откриване на "Лятна детска колония" във Врачанския балкан. Когато предложението му е одобрено, дарява за построяването на сградата (240 кв. м.) дървения материал за целия строеж. След смъртта му ученическият дом приема неговото име.

С щедро сърце той подпомага и построяването на Туристическия дом (дн. Хижа) на хълма "Калето" и дарява туристите с безценен имот. Всеотдайно и безкористно подкрепя всички начинания на врачанската общественост.

В деня на неговата смърт във Враца е обявен 3-дневен траур за града и 40-дневен траур за общината. Със заповед № 10 на Общинското управление е наредено всички заведения да сложат траурни знамена, а в деня на погребението да бъдат затворени. Опелото е извършено в църквата "Св. Николай", в двора на която са положени и тленните му останки. В негова памет общината храни безплатно 40 дни децата в трапезарията.