Събития

Хората се оглеждат за евтино агнешко - яйцата, салата и козунаците тръгнаха нагоре

  01.04.2023 06:00             
Хората се оглеждат за евтино агнешко - яйцата, салата и козунаците тръгнаха нагоре

Тъжен Великден чака жителите на Северозападна България. Липсата на радост ще е продиктувана от растящите цени на традиционните храни, които слагаме на празничната трапеза за Възкресение Христово.

Спекулативните цени на яйцата ще повишат неминуемо и стойността на перашките. В големите вериги магазини е истинско чудо, ако откриеш кокошите яйца под 44 стотинки за брой. Може и да се намерят, но е за сметка на размера или мястото на производство. Слухове за навлизането на 2.5 милиона радиоактивни яйца от Украйна пък са последния хит на фалшивите новини, които ще помогне на търговците да „надуят цените“ предпразнично. По магазините можете да намерите всякакви яйца - от пъдпъдъци до щраус, като цената зависи от претенциите на купувачите. Растящите цени на кокошите продукти идва на фона на твърдението в бранша, че дневно произвеждаме около 4.5 млн. яйца, което е напълно достатъчно за вътрешния пазар.

В месеците преди Великден се забелязва плавно пълзене на стойността на козунаците. Отдавна в историята са продуктите за 2.30 – 2.50 лв. По магазините е щастие, ако ги намерите под 5 лева бройката. Заради търсенето около Възкресение се очаква да има леко поевтиняване. Във Враца вече се предлага богато разнообразие от „сладки обредни хлябове“, чиято цена е около 6.00 – 6.50 за бройка.

Традицията повелява на Великден на масата да има печено агнешко. Тази година обаче мръвката ще ни присяда, защото започва от 24-25 лева за килограм. И то на промоция, а без – достига и до 50 лева. Прогнозата на местните производители е, че мръвката ще достигне до 30 лева на килограм в големите вериги. По-евтино наполовина ще излезе месото, ако си поръчате заклано и разфасовано животно от местна ферма. Въпросът е, че такива ферми липсват. Открита преди около година и половина ферма за агнета край Враца например беше закрита заради прескъпите фуражи, които повишиха себестойността на крайния продукт до цени, които го направиха непродаваем за вътрешния пазар.

Заместването на крехкото месо от агънце с пилешко не е чак толкова лошо решение. Особено в момент, в който кило от „пернатата“ мръвка върви по 6-7 лева. С левче отгоре се предлага свинското, което също не е лош вариант за празничната трапеза, а и при добро овкусяване може да мине за… агнешко.

На масата трябва да има и салата. Тази година и тя ще е на солени цени, почти двойни на миналогодишните.  При домати от 5 – 7 лева за килограм и краставици от 7-8 лв./кг нищо добро не ни чака. Зелената салата излиза малко по-тънко, макар че и това е спорно. Особено при цена от левче и нагоре за марула, по толкова върви и лукът, а са нужни още репички, магданоз…

На този фон все още не са се повишили цените на напитките, но до Великден има още време, отбелязват с кисела усмивка купувачи и преглеждат запасите от домашна ракия и вино, които чакат на тайни места в мазета и долапи.