Избори Събития

Деница Симеонова: Подкрепата на малките земеделски производители в област Враца ще бъде сред приоритетите ми

  31.03.2023 13:50             
Деница Симеонова: Подкрепата на малките земеделски производители в област Враца ще бъде сред приоритетите ми

Заради лобистки и недомислени политики през последните десетилетия над 70% от месото, над 50% от доматите, 45% от яйцата и 30% от млякото са внос. Една от най-важните причини за високите цени на храните днес е именно високото ниво на внос и свързаният недостиг на българско производство на конкурентни цени и качество. “Освен на национално ниво, трябва да има целенасочена подкрепа и работа с производителите във всеки регион. Област Враца има изключително благоприятни условия и традиции в земеделието, но това не е достатъчно”, коментира водачът на листата на коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България” Деница Симеонова.

Заедно с делегация от един от най-добрите университети в света в областта на земеделието и селскостопанските науки от Холандия, в последните дни Симеонова посети различни по големина земеделски стопанства в региона с цел определяне на най-сериозните проблеми на сектора тук и подготовка на програма за обмяна на опит и подкрепа с международно признатата институция.

Сред ключовите и спешни политики в сектора, Симеонова определя подпомагането на местните земеделци да се кооперират и организирането на събирателни тържища и фермерски пазари, за да се улесни реализацията на продукцията им - по възможност в региона. Необходими са спешни инвестиции в поливни системи и увеличаване на поливните площи. “Както във всички други сектори, и в в аграрния, огромно предизвикателство е намирането и задържането на квалифицирани кадри”, споделя водачът на ПП-ДБ. Затова тя заявява, че ще работи за развитие на аграрната наука и образование като основа за иновации и осигуряване на квалифицирани специалисти в областта.

Лидерът на коалицията посочва, че от движението работят дългосрочно и целенасочено за подкрепа на земеделците: “В една изключително трудна година, кабинетът „Петков“ увеличи националното съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони от 15 на 60%. Земеделците и животновъдите получиха в пъти по-голяма помощ като компенсации заради Ковид-19 по време на управлението на Продължаваме Промяната и Демократична България. Това правителство предложи и премахване на данъка върху субсидиите до 100 000 лева за земеделците”, посочват ПП-ДБ.

Изборът е ясен - ефективно подпомагане на производителите и насърчаване на местното потребление - български храни от български ферми и на български цени. Гласувай на 2 април с номер 12. Има как!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.