Свят

Повдигнаха обвинения за педофилия на 10 лица в Северна Македония

  31.03.2023 13:25             
Повдигнаха обвинения за педофилия на 10 лица в Северна Македония

Непълнолетно момиче е било принуждавано от 25-годишен мъж от Велес (в централната част на Северна Македония) да извършва сексуални услуги. При първата им среща той е заснел порнографски материал с нея, а след това я е принудил да се срещне и с други лица, които са извършвали сексуални действия с нея. По такъв сигнал Основната прокуратура за преследване на организираната престъпност и корупцията в Скопие е започнала разследване през януари тази година, като първоначално са били заподозрени петима души, а според съобщение на МВР и прокуратурата, след събиране на нови доказателства, то е било разширено на десет заподозрени, девет от които са задържани, а един е в чужбина. Шестима от тях са заподозрени за трафик на деца, двама - за сексуално насилие над уязвимо лице и двама - за производство и разпространение на детска порнография.

„След извършените процесуално-следствени действия прокурорът разполага със солидни доказателства, въз основа на които, съвместно с Националното звено „Противодействие на трафика на мигранти и трафика на хора“ към МВР, днес е проведена акция. Претърсвания бяха извършени на няколко места във Велес и на адрес в Скопие и в Тетово. Задържани са девет лица, а един заподозрян е извън страната”, съобщиха от прокуратурата, а от МВР публикуваха видео от акцията.

При обиските са намерени и временно иззети мобилни телефони, марихуана, газов пистолет и др. С преценката, че са налице обстоятелства за възможност за бягство, укриване, фалшифициране или унищожаване на доказателства, или въздействие върху свидетели, което ще попречи на разследването, за осем от заподозрените прокуратурата иска задържане под стража, а за двама - друга мярка за неотклонение, пише БТА. 

За престъпленията трафик на деца и сексуална злоупотреба с уязвими лица се предвиждат присъди лишаване от свобода от най-малко осем години, а за производство и разпространение на детска порнография е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 5 години, съобщават от прокуратурата.