Крими

Полиция блокира Монтана заради Георги Вълев от „Килърите"

  31.03.2023 10:39             
Полиция блокира Монтана заради Георги Вълев от „Килърите\

Центърът на Монтана е блокиран от полиция и жандармерия. Пред входа на административния съд има десетки спецполицаи с маски и автомати.

Безпрецедентната блокада е заради поредното дело на Георги Вълев от групата „Килърите", който е осъден на доживотен затвор без право на замяна за организирането на две убийства, води  дело срещу администрацията но Ловешкия затвор, където излежава присъдата си. Поредното заседание е днес  в административния съд в Монтана и градът парализиран от полиция.

Всички съдилищата близо до Ловеч са си направили отвод и  Върховният административен съд разпределил делото в Монтана.

„Когато се водят в съдебна зала такива лица, има строги процедури за охрана и заради това има толкова много полиция.", казаха от съда.

Престъпната група, станала известна като „Килърите", беше задържана през 2010 г., а в края на 2017 г. делото приключи окончателно с най-тежка присъда за Вълев.

През 2019 година Вълев води дело срещу прокуратурата през 2019 година и поиска обезщетение от половин милион лева заради  продължителността на делото и това, че е стоял през цялото време на процеса в ареста.

Осъденият на доживотен затвор за две убийства е водил дело в Софийския градски съд (СГС) за 36 000 лева срещу МВР и прокуратурата за неимуществени вреди, които понесъл от неправомерни действия на разследващите полицаи и наблюдаващия делото прокурор. Тое било прекратено.