Събития

Среща за обмяна на училищни иновативни практики

  27.03.2023 09:00             
Среща за обмяна на училищни иновативни практики

Учители и ученици от врачанското училище „Козма Тричков“ се завърнаха с много впечатления и емоции от мобилност по НП „Иновации в действие“.

Домакин на срещата бе ОУ „Елин Пелин“ от гр. Бургас, а участниците имаха възможност да наблюдават уроци по предмета „Науки без граници“ - интегративен учебен предмет в прогимназиален етап, в който учениците се обучават чрез stem методи, проектно-базирано обучение и интердисциплинарен подход, учене чрез правене и преживяване. Интердисциплинарно учебно съдържание и други съвременни педагогически подходи бяха демонстрирани в часовете по  български език и литература и история и цивилизации на тема „Елин Пелин – писателят от Байлово“, география и икономика - „Забележителности в България”, по испански език „Mi colegio“.

Във визитата взеха участие и партньорите по проекта – варненските училища „Св.Св. Кирил и Методий“ и „Елин Пелин“, като в  неформална обстановка и преки разговори учители и ученици споделиха опита и впечатленията си от работата  в областта на иновациите и ролята им за подобряване качеството на образованието и изграждане на умения за трайно учене. Домакините впечатлиха с екипността при изпълнението не само на иновативните практики, но и в цялостната организация на дейността на образователната институция.  

Посещението на училищата-партньори се реализира в дните, посветени на 35 години от основаването на ОУ „Елин Пелин“, а гостите се включиха активно в различните дейности от празничната програма. Особено вълнуваща за врачанската група бе срещата с автора на популярна и детска музика композитора Хайгашот Агасян  по време на тържествения концерт в Държавна опера -Бургас.

Обменът на добри практики по НП „Иновации в действие“ ще продължи след месец във Враца, когато ще се проведе и регионален форум на тема „Иновативни образователни технологии и ресурси“ с участието на иновативни училища от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Форумът се организира от РУО-Враца и СУ „Козма Тричков“.