България

Без промоции в новия сайт за цените, депутатите ще решават за таван на надценките

  26.03.2023 12:47             
Без промоции в новия сайт за цените, депутатите ще решават за таван на надценките

Обмисля се да има отстъпка на търговците в гориво по отношение снабдяването на по-ниско населени региони, които са останали без магазини и хранителни стоки, обясни служебният министър на икономиката Никола Стоянов

Депутатите от новия парламент ще са тези, които ще решат дали да има таван на надценката на някои продукти.

Имахме идея да въведем такъв таван на надценките чрез наредба, но е на ръба на закона и експертите ни препоръчахме да е през закон. Разчитам това да е в дневния ред на депутатите от новия парламент. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред Нова тв.

Идеята е таван на надценките да има за един вид кашкавал, който е най-евтиният - за един до два артикула от продуктова група. Това ще изкриви в минимална степен пазара, при по-луксозните продукти няма да има промяна. Но и това ограничение ще важи за търговци от един праг нагоре, няма да засегне малките търговци, обясни министърът.

Проблемът най-вероятно е навсякъде по веригата и съвкупността води до едно голямо и необосновано поскъпване. И всички големи играчи, с които сме говорили, са съгласни, че нещо не е наред, каза Стоянов. Той представи новия сайт за следене на цените и как работи той.

От години е нужна обща информационна система по отношение цените и това е началото на нейното изграждане. Не разчитаме, че през сайта ще намалим цените, но можем да се информираме и да наблюдаваме тенденциите, обясни Стоянов.

Веригите все още не подават цени към сайта. Предоставяме възможност на търговци с оборот над 30 млн. годишно, те ще имат право, доброволно да заявят. Сайтът бе пуснал вчера, още няма постъпили цени, но има заявен интерес и очаквам от понеделник-вторник поне 15-20 от търговците да започнат да качват цените си, обясни министърът. Идеята е всеки от тези търговци да даде най-ниската цена на продукт, например кашкавал, в неговата верига, каза министърът.

Но без промоциите, защото ние искаме трайно решение - промоциите са нещо временно, което действа с повече шум. Затова промоциите няма да се включват в новия сайт, обясни министърът.

Идеята е търговецът да даде най-високата цена на най-евтиния си продукт. И ако тя е 15 лв., до него може да има продукт на промоция за 14 лв., обясни той.

В дългосрочен план това ще подпомогне и намаляването на цените, убеден е министърът.

Обмисля се да има отстъпка на търговците в гориво по отношение снабдяването на по-ниско населени региони, които са останали без магазини и хранителни стоки. Идеята е тези мерки да са социални. Но при тези цени на горивата не мислим мярка за всички. Идеята е още в много суров вид, обясни министърът.

По отношение на оръжията за Украйна Стоянов обясни, че се работи в рамката, зададена от депутатите.

Той отказа да коментира искането на президента Румен Радев снаряди от България да не стигат до Украйна през трети страни. Министърът обясни, че комисията работи по международни закони и не може да се прави изключение. Има си правила и ние вървим по тях, не мога да допусна заобикалянето им, каза той.