Свят

Китайският президент е игнорирал Зеленски

  26.03.2023 11:26             
Китайският президент е игнорирал Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че не е получил предложение за посредничество за мир между Украйна и Русия от страна на Китай, предаде Japan News.

Зеленски каза пред изданието, че е предал „директни съобщения“ по дипломатическите канали, че иска да говори с китайския лидер Си Дзинпин, но не е получил отговор. „Не получих предложение от Китай за посредничество. Не получих предложение за среща“, каза той.

Зеленски също изрази скептицизъм относно предложението на Китай от 12 точки, призоваващо за прекратяване на огъня и мирни преговори, като каза, че „зачитането на суверенитета и териториалната цялост“ трябва да бъде на първо място. Китай досега отказва да осъди агресията на Русия. Според експерти "мирният план" на Китай от 12 точки зачита единствено руските интереси.

Планът от 12 точки на Пекин призовава всички страни да зачитат суверенитета на всички нации, да улесняват износа на зърно и да защитават цивилни и военнопленници. Предложението обаче също така призовава за изоставяне на "манталитета на Студената война" и "спиране на едностранните санкции", реторика, често използвана от Пекин, за да критикува реакцията на Запада на войната. В китайските предложения не се казва нищо за изтегляне на руските войски от Украйна - условие, което Киев постави, за да седне на масата за преговори.

Китайският президент Си Цзинпин, който тази седмица беше на посещение в Русия, където разговаря с президента Владимир Путин, сега трябва да се срещне и с украинския му колега Володимир Зеленски, каза вчера германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА. Шолц отново отправи предупреждение към Китай да не изпраща оръжие на Русия, защото "това ще бъде голяма грешка". Високопоставени европейски и американски представители казаха, че до момента няма доказателства да са били осъществени подобни доставки.