България

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените на храните е с кухи формули, липсват реални действия

  26.03.2023 09:48             
Димитър Маргаритов: Сайтът за цените на храните е с кухи формули, липсват реални действия

„Сайт с кухи към момента формули и липса на реални действия за понижение на цените". Така бившият шеф на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов определи сайта за проверка на цените на храните, който заработи вчера у нас в ефира на бТВ.

„Това е опит да се систематизира информация, която не води нито до повишаване, нито до намаляване на цени“, посочи още той и припомни, че няма как да се стигне до нормативни промени без работещ парламент.

„Диалогът, който е проведен много отдавна вече в страни като Франция, Гърция и Испания, доведе застопоряване на цените на основни хранителни продукти за определен период от време. Този диалог го нямаше тук, липсват реални действия“, посочи Маргаритов, а по-късно допълни, че няма и адекватни реакции.

Според Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика, сайтът по-скоро би довел до обърквания.

Относно проверките на КЗК той посочи, че дебатът се води така, сякаш у нас има само големи вериги. Проверяват се продукти, които ги има само там.

„Обосновката на проверките малко ме озадачава. Има малко анализ - че цените на енергийните суровини са тръгнали вече надолу, а не се вижда рязка промяна в цените на храните. Цитират се изказвания, които в голяма степен звучат доста безобидно, но според КЗК са лоши и започват атакувания. Това според мен ще доведе до мълчание от производители и търговци. Не съм убеден, че диалогът между държавата, производителите и веригите няма да стане още по-забатачен“, посочи Петър Ганев.

Според него сега малките хранителни магазини имат шанса да свалят цените и да привлекат повече потребители.