България

По 100 000 лева на месец печелели жандармерист и още петима от “тютюневата банда”

  26.03.2023 05:10             
По 100 000 лева на месец печелели жандармерист и още петима от “тютюневата банда”

Четири години след мащабната полицейска акция срещу организирана престъпна група, преработвала и продавала нелегално тютюн в цялата страна, 6-има от 10-имата обвиняеми получиха условни присъди.

Делото бе прехвърлено от закрития Специализиран наказателен съд на Софийския градски. Сред участниците в групата е и вече бившият служител на Дирекция “Жандармерия” към ГД “Национална полиция” Даниел Кьосев от Симитли. Другите в схемата са от Твърдица, Шивачево, Симитли и сатовчанските села Слащен и Абланица. Всички бяха арестувани на 11 юни 2019 г., а служителят на МВР - 4 дни по-късно.

Шестима са признали вината си и са сключили споразумение с прокуратурата,

одобрено от съда. Кьосев се призна за виновен по три обвинения. Едното е за участие в организирана престъпна група. Другото - за това, че на 15 юни 2019 г. на автомагистрала “Тракия” до прохода Траянови врата превозвал в лек автомобил “Волво” тютюн за пушене в чували с тегло 266,7 кг и на стойност 66 675 лв., от които акциз - 40 538 лв. Третото - че държал в апартамента си в Симитли без разрешително 50 патрона, калибър 9 х 18 мм, предназначени за стрелба с огнестрелни оръжия.

Кьосев се съгласи на присъда от 1 година и 10 месеца условно с изпитателен срок от 3,5 г. Той е започнал работа в Жандармерията през 2015 г. Баща му Васил Кьосев също е бивш служител там, работел в сектора, който отговаря за охраната на сградите на президентството и парламента.

Останалите 5-има също са с условни присъди - от 1 г. и 6 месеца до 1 г. и 10 месеца.

Един от групата, който е от Русенско, е починал през април 2020 г., а

делата на останалите трима още не са приключили

“Тютюневата банда, която се занимавала с преработка и разпространение в страната на тонове нарязан тютюн без надлежно разрешително и без да плаща дължимия акциз, е действала от януари 2017 г. Схемата била замислена от Еркан Л. от с. Абланица, твърди прокуратурата. Той е сред тримата, чиито дела не са приключили. Създадени били три бази за преработка на тютюн в производствени и складови помещения в с. Черна вода, Русенско, в Сливен и в сграда за варене на ракия в местността Чифлика край Симитли.

Участниците са се занимавали с нелегално производство на тютюн за пушене и разпространението му на крайни клиенти в цялата страна. В нелегалните цехове имало машини и съоръжения за обработка - омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там участници в групата доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количества, достигащи 1000-1500 кг седмично.

Част от обвинените са задържани в момент на производство на нелегалната стока.

Готовата продукция била разпространявана в разфасовки по 1 кг - в пластмасови прозрачни кофички с надписи

“Давидоф”, “Карелия”, “Марлборо” и “Кемъл”. На клиентите 1 кг тютюн е продаван за 45 лв., а по закон акцизната ставка за килограм тютюн е 152 лева.

“В някои периоди има печалба за групата от над 100 000 лева месечно. Печалбата се е разпределяла между членовете съобразно ролята и функциите им. Между тях е изградена строга организация и разпределение на функциите и ролите им в организираната престъпна група. Всеки бил със строго определени функции и място в йерархията. Непосредствено след организатора на дейността стояли тримата отговорници на базите. Следвали

куриери, резачи, овкусители, опаковчици,

разпространители на готовия тютюн. Работата била организирана съобразно търсенето от клиенти. Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил организиран поредният цикъл на преработка и пакетиране”, обясни тогава говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Ръководителят е създал строга организация по закупуването на голямо количество тютюн на листа. След което този тютюн се омекотявал, ароматизирал и нарязвал от резачи. Транспортирането било задача на други.

Парите били изплащани лично или към близки на Еркан Л., който от своя страна разпределял възнагражденията на участниците съобразно техния принос.

Ценен доставчик на тютюн на редовните клиенти се оказал привлеченият в групата служител в дирекция “Жандармерия” Даниел Кьосев. Разчитало се, че

в качеството си на полицай той ще избягва щателни проверки

на личния си автомобил от колеги от “Пътна полиция”. Прокуратурата твърди, че той често получавал готовия за продажба тютюн, докато е на смяна. Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти.

При неутрализиране на групата на 11 юни 2019 г. полицейският служител не е задържан. Въпреки заплахата да бъде разкрит той продължил доставки до 15 юни 2019 г., когато е арестуван на магистрала “Тракия” с претъпкан с бали тютюн автомобил. Остана няколко месеца в ареста.

По време на обиските в базата в русенското с. Червена вода е намерен 362 кг тютюн на стойност 90 428 лв., а в сградата за варене на ракия край Симитли е имало 174 кг за 43 475 лв.

Част от участниците в групата останаха за няколко месеца в ареста, след което бяха пуснати на свобода под парична гаранция.