Събития

Над 5000 са имащите право на глас в община Белоградчик

  25.03.2023 19:00             
Над 5000 са имащите право на глас в община Белоградчик

Общо 5218 жители на община Белоградчик имат право да упражнят своя глас на парламентарните избори на 02.04.2023 г. 18 са секции на територията на общината. От тях 8 са в града. Останалите 10 секционни избирателни комисии (СИК) са в селата от общината. 

Тази година в с. Праужда няма да има изборна секция, тъй като броят на жителите на селото е под минимума за образуване на СИК. Хората там, заедно с жителите на селата Чифлик и Пролазница ще упражнят правото си на глас в секция, която ще бъде в сградата на кметството в с. Чифлик. Секционната избирателна комисия ще бъде разположена в кметството на с. Вещица. В нея ще гласуват жителите и на селата Струин дол, Върба и Сливовник. Гласоподавателите от селата Стакевци и Крачимир също ще упражнят правото си на глас в една секция, която ще се намира в сградата на кметството в с. Стакевци. А жителите на селата Дъбравка и Граничак ще гласуват в секционна избирателна комисия в с. Дъбравка. 

За жителите на селата, в които няма избирателна секция ще бъде организиран превоз.

Общо 136 са членовете на секционните избирателни комисии на територията на община Белоградчик. Пет от секциите, разположени в града, ще бъдат 9-членни. Останалите 3 градски секции и тези, разположени в селата, ще се състоят от 7 членове. 

И в осемте секции в Белоградчик гласоподавателите ще имат възможност да дадат своя вот както с хартиена бюлетина, така и машинно.