Събития

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... Врачанка е била муза на Емилиян Станев

  25.03.2023 12:00             
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... Врачанка е била муза на Емилиян Станев

Продължаваме да разказваме интересни факти от живота на известни хора, свързани с Враца. Публикуваме текст на уважавания журналист Цветана Евгениева, дългогодишен кореспондент на БТА във Враца.

 

Роденият във Велико Търново български писател Емилиян Станев /псевдоним на Никола Стоянов Станев/, завършва гимназия във Враца. Но като ученик едва ли е предполагал, че за дълго ще свърже живота си с този град под Околчица. Чрез една жена, в която се влюбва до полуда и която става негова муза и съпруга. Това е красивата и горда Екатерина Панталеева Могиланска, родена през 1911 г. в семейството на търговеца Могилански. Всъщност Никола се запознава първо с брат й Васил, когато идва във Враца при своя вуйчо, тогава кмет на града Иван Симеонов, за да завърши като частен ученик врачанската мъжка гимназия. Той се чувства добре и уютно в голямото патриархално семейство на Васил. Много често ходят на семейната вила в лозята и се отдават на прочутия врачански теферич. Така постепенно, а може би и от пръв поглед, Никола се влюбва в Екатерина.

Всичко това разказва нейният племенник, син на Васил, Божидар Могилански. Той предостави на врачанския окръжен архив снимки и документи, свързани с голямата любов на Никола и Екатерина. Всъщност това са единствените материали, свидетелстващи за този брак, тъй като след развода Катя унищожава всичко, напомнящо за него.

“Искам да знаеш, че ти си образа на моите героини от “Търновската царица” и “Крадецът на праскови”, казва Емилиян Станев на своята любима много години след като пътищата им са се разделили, след като тези романи са направили от него прочут писател и са стигнали до сърцата на милиони читатели и зрители по света.

Напълно неизвестна дотогава, тяхната вдъхновителката е изживяла по своему красивата приказка на тяхната любов и драмата на раздялата им. След женитбата те се установяват да живеят в София, но често идват във Враца и се събират с близки и приятели в лозарската къща. Родата обожавала този интелигентен, начетен и одухотворен мъж и споделяла тяхното щастие. Но то не продължило дълго. Екатерина идвала при близките си все по-мълчалива, по-затворена и нерадостна. Тя не споделяла какво й тежи, затова всички останали изненадани, когато през 1943 година, след 10-годишен брак с Емилиян, съобщила, че се разделят. Гордата врачанка останала да работи и живее в София, но никога повече не пожелала да види своя вече прочут съпруг, с който не са имали дете. Никой не знае какво се е случило между двамата, какво е наранило толкова нейното сърце и въпреки че е живяла до 92 години /умира през 2003 г./ , тя отнесла със себе си тайната на тази голяма и трагична любов.

По решение на ЮНЕСКО 2007 г. беше чествана като година на българския писател Емилиян Станев - признание за приноса му към световната литература, наред с такива колоси като Фройд, Сезан, Никола Тесла. Той е един от най- универсалните и автентични български автори, които оставиха голяма следа в литературната история. Сред най-известните му книги са "Примамливи блясъци" (1938), "Вълчи нощи" (1943), "Делници и празници" (1945), "Дива птица" (1946), "В тиха вечер" (1948), "Крадецът на праскови" (1948), "Иван Кондарев" (1958-1964), "Легенда за Сибин, преславският княз" (1968), "Антихрист" (1970), "Търновската царица" (1974/. Творбите му са преведени на повече от 20 езика.

 

Забележка: Снимките са от Окръжен държавен архив-Враца, предоставени от Божидар Могилански