България

МОН подари на всички университети софтуер срещу плагиатството

  25.03.2023 09:18             
МОН подари на всички университети софтуер срещу плагиатството

Софтуерът срещу плагиатство, предоставен от Министерството на образованието и науката (МОН) безплатно на българските университети и научни организации, разполага с база данни от над 35 млн. научни източници. При анализ на дадена писмена работа той я сравнява с всички тези документи и генерира доклад за открити сходства или заемки. Това стана известно по време на информационна среща в Минно-геоложкия университет между представители на висшите училища, експерти от Министерството на образованието и науката, и фирмата, разработила системата, съобщи пресцентърът на МОН.
"Надявам се, че чрез тази система ще можем да достигнем онези високи стандарти на академична етика, към които всички ние - учените се стремим", подчерта заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова при откриването на срещата.
"Всеки от нас знае колко труд е вложил в едно научно изследване, в публикуването на една научна статия, книга или друг продукт на своя труд. И когато види своя труд, използван неправомерно, усещането е изключително неприятно. Идеята е да ограничим това", допълни проф. Чавдарова.
Заместник-министърът на образованието и науката припомни, че единната система срещу плагиатство в България е въведена миналата година. Софтуерът е купен от МОН и предоставен безплатно на всички висши училища, научни организации и институции, които искат да го ползват.
Преди това системата е въведена пилотно в Софийския университет "Св. Климент Охридски".