България

Производител: Повече от една трета е намаляло потреблението на мед на дребно

  25.03.2023 07:49             
Производител: Повече от една трета е намаляло потреблението на мед на дребно

Непродаденият миналогодишен мед блокира цялата верига – продажба на кошери, инвентар, оборудване и т.н., споделят участници в 20-ото изложение „Пчеломания”, което се провежда в Добрич до събота.

„Пазарът на мед не е много добър. Много производители не са си продали меда на едро заради ниската изкупна цена от около 4,50 лв за кг при 6,50 лв за м.г., затова и те опитват с продажби на дребно”, каза Недялка Михова, която произвежда мед от 30 години и го продава само на дребно.

„От лятото повишихме цената на меда при продажбите на дребно, но символично. Бяхме принудени, защото един етикет струва 30-40 стотинки, 1 буркан – 1 лев и т.н. Повишението на цената реално е заради поскъпналите консумативи, които използваме”, добави тя. Буркан акациев мед, който се търси, защото е течен, е 15 лв, буркан липов мед – 12 лв, буркан мед букет – 11 лв. Клиентите се ориентират към най-евтиния мед и купуват по-малко.

„Потреблението е намаляло повече от една трета. Купувачите се ориентират към по-малки количества”, обяснява Михова. Тя отглежда 200 пчелни семейства години наред, но смята да ги редуцира. Пчеларите се притесняват и от сушата, която може да се отрази на количествата нов мед. „За цъфтежа на растенията е необходима почвена влажност, след това за отделянето на нектара е нужна влажност на въздуха”, добавя Михова.

„Слабо върви продажбата на пчелни кошери. Обяснимо е, защото повечето от пчеларите не са продали меда. Как да инвестират в кошери, като в склада им има продукция за хиляди левове”, сподели на изложението Мехмед Тупев, който произвежда и продава кошери и идва в Добрич от Родопите – град Сърница.

„600 километра са, но трябва да се препитаваме”, обясни Тупев. Добави че, за да върви върви продажбата на кошери, трябва да има нормален пазар на меда. "Когато пчеларите имат средства, инвестират, това просто е една верига", каза още той. Кошерите би трябво да сменят на 3-5 години, поясни майсторът им. Цената на един е между 90 и 150 лв.

„Добра е продажбата на детски пчелни маски, пуснахме ги от няколко години, но имат пазар. Платът на маската е на меченца или други детски мотиви. Купуват ги и дядовци, и бащи, които водят малките със себе си на кошерите”, казва Нерджан Хайрединова от Разград. На изложението тя предлага и пчеларски костюми – и обикновени, и с екстри – меки, непромокаеми и т.н., има и детски. Не се оплаква от купувачи, но посочва, че повечето от тях казват, за пчеларството за тях било хоби, а не бизнес.