Бизнес Събития

ЗАБУКСУВА санирането при служебното правителство

  24.03.2023 06:00             
ЗАБУКСУВА санирането при служебното правителство

Въвеждането на мерки за енергийна ефективност, които шумно бяха анонсирани от служебното правителство, забуксуваха сериозно във Враца. Проверка на „Конкурент“ установи, че градът под Околчица, който беше лидер при санирането в предишния програмен период при управлението на ГЕРБ, вече е на едно от последните места в България.

Едва 10-ина етажни собствености са проявили интерес към подаването на документи и са започнали да вадят нужните сертификати, но до този момент не е входирана нито една молба. Ресурсът за уж безплатното саниране е за около 15 сгради. От местната управа обявиха готовност да помагат с всички необходими документи, но проблемите пред кандидатите са от друго естество. Крайният срок за кандидатстване е 1 май.

Новите правила на служебната власт предвиждат до финансиране да бъдат допуснати само онези етажни собствености, които имат паспорти за сградите, които ще санират. За това е необходимо обследване и изготвяне на експертиза от подбран кръг от фирми, които искат между 6.60 и 8 лева на квадратен метър, за да дадат своята еспертиза. Това принуждава кандидатите да инвестират около 1 000 – 1 500 лева, без да имат гаранция, че средствата ще им бъдат възстановени. Защото, ако жилищната сграда не попадне сред одобрените за финансиране, направените разходи остават за сметка на кандидатите.