Събития

За поредна година Община Мездра ще се присъедини към глобалната екологична инициатива „Часът на Земята“

  21.03.2023 20:00             
За поредна година Община Мездра ще се присъедини към глобалната екологична инициатива „Часът на Земята“

По традиция, датираща от 2007 г. насам, всяка последна събота на месец март милиони хора по целия свят показват своята съпричастност към проблемите на планетата като изгасят светлините в домовете си за един час, за да отбележат „Часът на Земята“ („Earth Hour”). Целта е да обединим мисли и действия и да подарим 60 минути на планетата, с които да покажем уважението и отговорността си към нея. Защото нашето бъдеще е неразривно свързано с това на Земята и всички нейни екосистеми.

Община Мездра е една от българските общини, които за поредна година ще се присъединят към глобалната екологична инициатива на Международната природозащитна организация WWF, посветена на опазването на нашия общ дом - планетата Земя.

Тази година WWF посвещава „Часът на Земята“ на мисията да възстановим местообитанията, които са дом на ключови за екосистемата диви животни.

За по-малко от един човешки живот сме загубили 69% от дивите животни по света. Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия. Всяка секунда по света се изсича гора с размерите на едно футболно игрище. С нея безвъзвратно губим и всички нейни обитатели, както и ползите, които би донесла на хората, ако беше запазена цяла и непокътната.

Как да спрем тази загуба на живот? Как да направим така, че биоразнообразието - сърдечният ритъм на нашата планета - да се възстанови и стабилизира?

Часът на Земята 2023 може да бъде стимул за много повече от изключване на светлините.

Всеки от нас индивидуално може да пази природата. Начинът, по който живеем, е изключително важен - можем да правим по-етични покупки, да консумираме по-малко и по-разумно, да използваме велосипеди за транспорт, да отглеждаме здравословна храна на балкона, на покрива или в градината, да възстановяваме природата там, където живеем, да използваме възобновяеми източници на енергия.

ТИ също можеш да станеш част от това като отбележиш заедно с нас най-важния за планетата час и станеш закрилник на дивите животни онлайн https://wwf.bg/zakrilnik

Община Мездра Ви призовава да се включите в „Часът на Земята 2023“ като загасите осветлението в домовете си на 25 март (събота) от 20:30 до 21:30 часа!