Свят

42-ма са задържани по време на акция срещу банди, взривявали банкомати в Германия

  18.03.2023 20:20             
42-ма са задържани по време на акция срещу банди, взривявали банкомати в Германия

Германската полиция е задържала 42 души по време на акция срещу банди, заподозрени във взривяване на банкомати, предаде вчера Асошиейтед прес, като се позова на германските власти.

Случаите, при които крадци, обикновено нощем, взривяват банкомати и след това бягат с парите от тях, са все по-често срещани в Германия през последните години. През последната година те са били рекордните 496, което е увеличение с 27 процента спрямо 2021 г., съобщи министерството на вътрешните работи на страната.

През последните три години полицията в седем от общо 16 провинции в Германия е извършила проверки на повече от 5300 превозни средства и осем хиляди души, заяви в изявление министерството. Четиридесет и двама души са били задържани, но не е ясно в какво точно са обвинени те. Целта е да се засили натискът върху извършителите на местно и международно ниво.

"Всеки, който взриви банкомат, рискува живота на хора, които нямат нищо общо със случая" заяви вътрешната министърка Нанси Фезер, цитирана от БТА. 

Тя допълни, че в бъдеще случаите могат да бъдат предотвратени само чрез ефективни и широкообхватни превантивни мерки, като например засилено видеонаблюдение, системи, които боядисват откраднатите банкноти, и намаляване на наличността на парите в брой в отделните обекти.

На много места банкоматите в банковите фоайета вече се затварят за клиенти през нощта.