Събития

Риболовният клуб по мухаро-спининг в Монтана е пример за подражание

  18.03.2023 19:00             
Риболовният клуб по мухаро-спининг в Монтана е пример за подражание

Открит урок изнесоха знаковите имена на българския риболовен спорт пред децата от мухаро-спининг клуб „Огоста” от Монтана. На срещата в Монтана бяха двамата водещи на предаването “И рибар съм, и ловец съм” на БНР - Асен Масларски и Росен Мирчев.

„Всъщност още преди година се оказа, че въпросните професионални рибари са откликнали на поканата на Николай Иванов - председателя на клуба „Огоста“, да дойдат да изнесат това показно пред най-малките членове на мухаро-спининг клуб „Огоста“. А те се оказаха, че са много. Действително, имаше страшно много хлапета около реката, което пък радваше очите на такива хора като нас. Защото това са хора, които са спечелени за каузата да опазят живота в българските реки“, каза Асен Масларски.

Опазването на живота в река Огоста е била основната тема на срещата. Усилията са резултатни, смята Асен Масларски:

„Правилно са се насочили към най-малките членове, защото те от съвсем мънички живеят вече с идеята "хвани и пусни". Нещото, което е основното в дейността на този клуб „Огоста“, които искат да запазят живота и разнообразието в тази река и най-вече, разбира се, на т.нар. балканска пъстърва... И в това отношение съм страшно доволен, защото видях деца, които, за разлика от „Синьото лято“, където се практикува риболов на всякакъв вид риба, тук стават едни малки професионалисти в това как да опазят рибата и как да ѝ съхранят живота. Защото, естествено, когато хвърляш въдицата в реката, на нея се закачва и риба. Но, тук основното нещо е, че всички куки, които се използват, те са без контри. Като целта на това занятие е да няма контри, за да не се нанасят рани на рибите. Една кука без контра се вади много лесно, рибата продължава да си живее, а особено пъстървата е един малко капризен вид, те не могат да живеят дълго време извън вода.“

В река Огоста има риба и това се дължи на хората, които бдят над реката и над живота на рибите, каза още Асен Масларски. Членове на риболовния клуб доброволно охраняват реката.

„Не само това. Те правят и друго. Те са направили около реката 6 беседки, където може да отидеш да се срещнеш с колеги, да си говориш. Поставили са указателни табели с инструкции какво трябва да се прави, когато хванеш рибата и по-скоро какво не трябва да правиш. Почистват региона около реката. Преследват и прогонват бракониерите, което е най-важното нещо.“

Членовете на клуба са зарибили река Огоста с 10 хиляди балкански пъстървички.