Събития

Мадлен Алгафари предизвика фурор в библиотеката във Враца СНИМКИ

  16.03.2023 10:43             
Мадлен Алгафари предизвика фурор в библиотеката във Враца СНИМКИ

Истински фурор предизвика гостуването на известната психотерапевтка и писателка Мадлен Алгафари в Регионална библиотека "Христо Ботев" град Враца. Читалнята се оказа тясна за стотиците приятели, студенти и читатели на очарователната дама, която за пореден път стопли сърцата на присъстващите.
Поводът за срещата беше новата книга на Алгафари „…И заживели щастливо…“, която е написала за рекордно кратко време от един месец, спрямо внушителния ѝ обем от 815 страници.
Психотерапевтката засегна темите за любовта, за отношенията между партньорите, между децата и родителите, агресията, начините, по които избираме партньорите си и колко често трябва да си даваме почивка, за да не проуморяваме ума си.
Слънчевото момиче от Враца ясно разграничи огромната разлика между емоциите и чувствата и уточни, че в основата на емоцията гняв всъщност стои любовта.
„Когато се появи гневът има любов и сам по себе си гневът е любовен акт“, категорична е психотерапавтката. А в основата на депресията се таи подтисната агресия. Затова „който не може да бъде агресивен се депресира“, каза още тя.
Сред страничните фактори, които могат да допринесат за неблагоприятното състояние на човека според Алгафари е и шумът.
„Хората произвеждат най-много боклук и шум. Както се казва и в музиката - паузата е най-важна. Да запазим тишина, да се изолираме от шума на хора, шума от бита е едно от най-важните неща, който биха ни били полезни, за да си почиваме пълноценно. Шумовете от природата са различни – това е бял шум – ромоленето на дъжда, звукът от течаща река, чуруликане на птица. Това са звуци, които могат да ни действат добре“, обясни Алгафари.
Писателката остана много впечатлена от значителния брой мъже в залата, които активно задаваха въпроси. Сред гостите бяха и млади психоложки от Враца, които посещават лекции на Мадлен Алгафари.
Срещата продължи до късно вечерта с автографи и лични разговори с психотерапевтката.
Екипът на библиотеката благодари на писателката за топлата и ползотворна среща, както и за търпението на всички гости.