Бизнес Свят

Руснаците изкупиха имотите в тази страна

  12.03.2023 10:23             
Руснаците изкупиха имотите в тази страна

Руснаците са най-голямата група чуждестранни купувачи на имоти в Кипър през първите два месеца на тази година, българите заемат 11-о място, показват данните на Имотния регистър.

През януари и февруари пазарът на недвижимости продължава възходящото си развитие от миналата година.

Кипър е атрактивна дестинация за чуждестранни инвеститори, тъй като цените на недвижимите имоти в страната са много привлекателни, заяви директорът на Отдела за поземлен регистър Еликос Илиас при откриването на 5-ото изложение за недвижима собственост. То е под егидата на Кипърската търговско-промишлена камара и се провежда през уикенда в Никозия, съобщава БНР.

Купувачи от Русия, Великобритания, Израел, Гърция и Ливан са в челната петица в сделките за имоти през януари и февруари.

Пазарът в Кипър остава силен и динамичен въпреки международните кризи и проблемите, които го засегнаха в резултат на пандемията и войната в Украйна, каза шефът на специализирания отдел.

Общият брой на продажбите, регистрирани през първите два месеца, е със 17% повече от същия период миналата година.

Почти 14 500 ипотеки на стойност над 3 млн. евро са вписани в Имотния регистър през миналата година, показват данните.

Кипърската търговско-промишлена камара е загрижена за развитието на сектора заради поскъпването на строителните материали и на лихвите по кредитите. 

Компании в бранша, участници в изложението, поискаха от държавата по-строг градоустройствен контрол, подобряване на електронното управление в сектора за облекчаване и ускоряване на сделките, намаляване на времето за лицензиране на строителните проекти. Те се обявиха и за стимули, насърчаващи изграждането на "зелени" сгради.