Спорт Събития

Рекордьор на Гинес мизерства на село в Северозапада

  11.03.2023 07:40             
Рекордьор на Гинес мизерства на село  в Северозапада

Легендарният пилот Милчо Младенов-Хинди живурка с 200 лева месечно

 

Георги Александров

Легендарният пилот Милчо Младенов-Хинди живее на село. Той е част от жителите на видинското село Горни Лом, което се намира в пределите на община Чупрене.

Защо е легендарен? Защото е създател на първия в България състезателен мотор с кош, т.нар. сайткар. Иновацията е призната официално от властите. За това Хинди получава златен медал по време на Пловдивския панаир, където преди политическите промени у нас редовно се показваха достиженията на научно-техническата мисъл на българите.

Той е известен и по друга причина - държи рекордът, с който е вписан в Книгата на рекордите на Гинес през 2000 г.

Според данни от родната федерация по мотоциклетизъм, Хинди е бил шампион в 22 поредни години. Подобно постижение не е било по силите на никой друг пилот на земята. Първата титла от тази тежка поредица идва през 1981 г. Следва прекъсване и от 1985 до 2002 г. е неизменен първенец на България, като в три от тези години – 1997, 1998 и 1999 г., е и европейски шампион.

Милчо Младенов живее на село, в къщата на своите предци. В Горни Лом са се родили дядо му и баща му. Тъй като е забравен от всички, славният шампион и изобретател живее в родната къща. Казва, че е временно. Роденият на 14 април 1945 г. мъж преживява някак с 200 лева. Половината от пенсията му отива за погасяването на кредит, който теглил като пенсионер, за да развива мотоциклетния спорт. Подлъгал го бивш видински депутат, който му обещал помощ – финансова и институционална, но после „забравил“ да изпълни ангажимента си. Затова сега Милчо плаща лековерието, проявено преди години. И е убеден, че ще се справи. Всеки, който го познава, разбира, че това е самата истина.

Престоят му на пистата не е безпроблемен. Има няколко тежки падания, при които чупи кости. Веднъж 4 ребра, друг път 8, после има фрактура на прешлени. Щастливец е, защото е падал от мотора и с 300 км в час… Но пък два пъти със счупена ръка става шампион. И двата подобни случая са в София. Тежките фрактури – 12 на брой, са описани при документирането на рекорда му за книгата на Гинес.

Случайно напипва рецептата да е най-добрия на мотор с кош. Или както е модерно да се казва тогава в Западна Европа – сайткар. И така 22 години поред бие всички в България. Неизменно до него е Петър Илиев. Партньорът е много важен в сайткара, защото балансира машината – наляво или надясно, в зависимост от релефа на пистата.

Слязъл от мотора на 60 години. Не защото се чувствал уморен, а заради липсата на пари.

След като се пенсионирал, решил, че е време да научи някого на своето майсторство. Основал клуб в Монтана. Теглил кредит от 10 000 лева, но… останал сам. От тогава изплаща кредита с пенсия от 400 лева – половината отива за банката, с половината пари живее. По-точно – скромно живурка в село Горни Лом, което се намира в община Чупрене. Но въпреки мизерията, в която живее, не се оплаква. Твърди, че от този свят ще си тръгне като шампион. Той няма нужда от милостиня, а от признание, каквото е заслужил. Но… с парите от последно взетата пенсия навършващия скоро 78 години мъж погасил кредита, платил тока и му останали… към 50 лева. Вероятно никой не би оцелял с такава сума в България. Но не и той - Милчо Младенов-Хинди – един от малцината българи, записани в Книгата с рекордите на Гинес.

Казва, че прякорът му идва от времето, когато учил в селското школо в Горни Лом. Кръстили го на непобедимо индианско племе. Който го е направил, сякаш е бил пророк, казва днес от дистанцията на времето Милчо Младенов. В Германия, където редовни ги биел на пистата, му викали българския Рамбо – защото каквото и контузия да е имал, винаги пресичал първи финала. Години след като вписали успехите му в Книгата на рекордите на Гинес, родни журналисти питали в Германия каква е премията, която са му дали немците, защото през 2000 г. бил състезател на немски клуб. От чужбина отговорили, че Хинди е невиждан по спортните писти случай и че никой не може да подобри рекорда му. Германците обяснили, че премии за вписване в рекордите би трябвало да му даде неговата родина, която представлявал винаги. Но в България…си направили оглушки. И до днес малцина се интересуват от съдбата на човека, донесъл слава на България по целия свят.

 

 

Който има желание да подкрепи един славен шампион, може да го направи на:

Валута  BGN

BG91STSA93000021292377

МИЛЧО ГЕОРГИЕВ МЛАДЕНОВ

STSABGSF