Събития

Възстановиха важен паметник в Белоградчик СНИМКИ

  22.02.2023 09:00             
Възстановиха важен паметник в Белоградчик СНИМКИ

В Белоградчик се похвалиха с родолюбива инициатива.

"В навечерието на 145-годишнината от Освобождаването на Белоградчик, което се отбелязва на 25 февруари, с Иван Трифонов решихме да възстановим железния кръст, който повече от десет години е разбит и откраднат от върха на „Паметника на погубените ръководители на въстанието от 1850 г.“. Самоинициирахме се да поръчаме изработването на пълно негово копие по запазени архивни снимки, и след като почистихме и освежихме паметника до Крепостта, отец Рафаил отслужи панихида", съобщи Боян минков, председател на общинския съвет.
"Благодаря на клуб „Млади възрожденци“ от СУ „Христо Ботев“, които се включиха в откриването на възстановения кръст и на младия ни талантлив рецитатор, който ни напомни първото стихотворение, посветено на геройски загиналите ръководители на Белоградчишкото въстание от 1850 г., написано през 1910 г. от учителя Тодор Виденов. Заедно се вгледахме в дървото до паметника, чиито клони са точно колкото и броя на ръководителите на въстанието - с общ корен и здраво сплетени!
Считам, че не бива да оставяме занемарени тези свети места, обезглавени - без символ на вярата. Защото вярата винаги е крепяла българите през вековете и тя ще ни държи заедно и занапред", допълни Боян Минков