Събития

Читалището в Мездра отчете успешна година

  21.02.2023 18:00             
Читалището в Мездра отчете успешна година

Настоятелството на Народно читалище "Просвета 1925" Мездра реши Годишното отчетното събрание за 2022 година да се проведена 14 март. От изготвения Отчетен доклад е видно, че за изминалата година е била успешна за културната иституция.

Библиотеката към читалището разполага с фонд от 52200 тома, в заемната за възрастни са записани 245 читатели, а в Детски отдел те са 233, като има увеличение в сравнение с 2021 година. С десетките си организирани събития и културни мероприятия, библиотеката доказва категорично своето водещо място в културния живот на Мездра.

Литературен клуб "Христо Ботев" организира през годината 5 литературни четения, рецитал-конкурс "Жените в изкуството", 6 премиери на книги. Творците от клуба спечелиха 2 награди от местни конкурси, 8 от национални, 1 от Международен конкурс и издадоха 7 нови книги. Община Мездра след решение на Комисията за финансово подпомагане на книгоиздателски проекти подпомогна издаването на 3 нови книги.

Краеведското дружество също работи успешно през 2022 година като взе участие в организирането на Шести читателски конкурс "Георги Тодоров", организира представяне на краеведски изследвания на журналистката и писателка от Западните покрайнини Зденка Тодорова, организира 11-ите Майски краеведски четения, представи краеведски изследвания на Ивана Захариева, Иван Цанев, инж. Любомир Драганов и Димитър Стойнов и подреди 2 краеведски изложби в градското читалище.

Групата за стари градски песни "Мездрея" поради ковид обстановката бе по-малко активна, но все пак успя да спечели златен плакет и диплом от 28 Международен Балкон Фолк Фест Варна и да участва в празника на село Дърманци и Коледен концерт в Мездра. От месец ноември групата е с нов ръководител - Цетина Пешевска.

Женският народен хор също ограничи своята дейност, но и също успя да спечели Първо място на Девети Национален фолклорен фестивал "Пъстра шевица" Червен бряг и Наградата на Международния фолк фестивал "Ехо от Стовци" Смоляновци. Участва и в Националните фестивали "Де е българското" Очин дол и "Змей Горянин" Зверино.

Детският танцов състав "Мездренче" работи със средношколски и 3 детски възрастови групи. През 2022 година съставът взе участие в 9 фестивали и празниците на почти всички села от общината.

Представителният танцов ансамбъл "Мездра" безспорно е най-значимият колектив на градското читалище. Танцьорите участваха в над 80 концерти в общината и страната. Ансамбълът реализира и престижни участия в чужбина:

Франция - фестивал и 12 концерти;

Турция - фестивал и 11 изяви;

Остров Крит - 5 самостоятелни концерти;

Косово - фестивал и 10 сценични изяви.

Новосъздадената Група за народно пеене "Гласът на ансамбъл Мездра" вече също започна да реализира сериозна концертна дейност. Участва в 8 Фолклорни фестивала, включително в Турция и Франция.