Събития

С поредица от инициативи в СУ „Никола Войводов“ почетоха Апостола

  19.02.2023 18:00             
С поредица от инициативи в СУ „Никола Войводов“  почетоха Апостола

150 години памет за Апостола на свободата! 150 години личност, която продължава да е актуална и интересна за поколенията! И така ще бъде!

В СУ „Никола Войводов“ – гр. Враца, ученици от различни възрасти с желание се включиха в поредица инициативи в памет на Васил Левски.

 По повод 150 – годишнината от гибелта на героя се проведоха открити уроци, конкурси, рецитали.

Открит урок на тема „Левски е моят герой!” се проведе във филиала на Регионална библиотека „Христо Ботев в ж.к. „Дъбника”. В инициативата се включиха всички четвъртокласници от СУ „Никола Войводов”. От наличните във фонда на библиотеката детски книги учениците прочетоха интересни моменти от биографията на Васил Левски, както и разкази от български автори по темата. Бяха запознати и със съдържанието на тефтерчето му. Четвъртокласниците рецитираха стихове, споделиха свои мисли и разсъждения защо Левски е техният герой, защо живее в сърцата на всички българи и изработиха постери. В библиотеката е подредена изложба с техни рисунки.

В I"а" клас се проведе иновативен Урок на тема " Знаем и разказваме за Апостола".

Най – малките ученици, разделени на отбори, изготвиха  проекти, в които разказват за живота и дейността на В.Левски. Те с гордост ги представиха пред класа и гостите. Демонстрираха знанията си за Левски,  като отговориха на въпросите от викторина, свързана с живота и делото му, рецитираха и пяха.

Урок по родолюбие представиха седмокласници. Като истински добри учители те застанаха пред  малките си приятели от четвъртите класове и представиха свои презентации, а урокът завърши с отлични отговори на въпросите от викторината. Всеки четвъртокласник получи специално изработена книжка за Васил Левски.

Постери и табла из цялото училище говорят за важността на делото на великия българин.

Най – тържественият момент на седмицата бе рециталът по повод 150 години от гибелта на Левски. Като част от тържеството бяха наградени и победителите в училищния конкурс за рисунка "Васил Левски през моя поглед".

Преклонението пред героя ще продължи с поднасянето на венец на паметника на Апостола!