В „Млечен рай“, само на няколко километра от Враца, произвеждат продукти на високо европейско качество. Фирмата, която е създадена през 1996 г., вече е утвърдена на пазара и желан партньор за фирми като „Данон“, „Белиса“ и „Май Дей“.
Предприятието започва дейността си върху имот, който преди е бил стопанския двор на врачанския квартал Бистрец. Първоначалните инвестиции са собствените средства на Иван Йорданов, а в последствие те са надградени с пари за модернизация от европейски програми.
Днес „Млечен рай“ е модерно предприятие, което е давано за пример, а при посещения на представители от ЕС и място за демонстрация на това как парите на европейските данъкоплатци се харчат за разумни и ефективни дейности, разказа главният инженер Мариян Вълков.
Фирмата произвежда широка гама млечни продукти: кашкавал, масло, извара и сирене, както и над 20 вида кисели млека. В предприятието работят около 50 души, а модерното оборудване – българско, немско и италианско, превръща производствената му база в модерна.
Кашкавалът се прави по класическа технология, но и чрез модерното сухо изпаряване. Сиренето също се произвежда по класическа технология, разнообразието от кисело мляко донякъде обобщава името на предприето край Враца – „Млечен рай“.
За да е атрактивна за широкия европейски пазар, фирмата следва изискванията за качество – сертифицирана е по всички известни европейски и световни стандарти; мощностите му работят на новоизградената технология на пропан-бутан /заради високата цена на природния газ/; предлага опаковки, които се търсят на европейския пазар.
Последният хит в продуктите на „Млечен рай“ са кофички от по 1 кг и 2 кг на кисело мляко, които са едни от най-търсените в магазинната мрежа.