Събития

Търсят средства от Фонд ФЛАГ за довършването на проекти

  27.01.2023 07:00             
Търсят средства от Фонд ФЛАГ за довършването на проекти

Община Враца ще потърси финансиране от Фонд ФЛАГ за довършването на няколко проекта през тази година, това личи от докладни на кмета Калин Каменов. Те са внесени за разглеждане и одобрение на следващото заседание на местния парламент, което е насрочено за 31 януари

Местната управа реализира проект по модернизация на уличното осветление. За извършване на окончателните плащания е необходим финансов ресурс, в размер до 225 043 лв., който Община Враца не може да осигури с бюджетни средства, поради което е необходима алтернативна възможност за осигуряване на необходимите средства за разплащане на договорените дейности, предмет на проекта.

Кметът иска отлагане с 9 месеца на срока, в който трябва да се върне кредит към същия фонд по проекта за модернизация на градския транспорт. За това се иска санкция на общинския съвет, поради което градоначалникът е внесъл докладната. В нея той обстойно цитира факти, с които доказва, че местната управа внася всичко по връщането на дълга и в срок. Забавянето на процедурите и обжалванията на обществените поръчки обаче налага промяната на графика за разплащане, пише в мотивите си Каменов. Процесът трябва да приключи до декември тази година.

Градоначалникът иска от съветниците разрешение за кандидатстване пред Фонд ФЛАГ за отпускането на оборотни средства при разработването на проекти. Необходимостта е от 1 200 000 лева, които местната управа планира да върне за 12 месеца.

Каменов иска разрешение за отпускането и на 232 000 лева, които да послужат при междинни разплащания по време на демонстрационен проект, който Община Враца изпълнява. Финансирането по него е осигурено – бюджетът на проекта е в размер на 391 122,42 лева, от които 58 668,36 Национално финансиране и 332 454,06 лева средства на ЕС.