Свят

Сувенири от „Кръстникът“ открити в скривалището на мафиотския бос Денаро

  26.01.2023 18:20             
Сувенири от „Кръстникът“ открити в скривалището на мафиотския бос Денаро

Италианската полиция разби бързо престъпната мрежа, която е позволила на "последния кръстник" на мафията Матео Месина Денаро да живее и да се развива необезпокояван в родната си Сицилия през последните 30 години, въпреки че е включен в списъка на най-издирваните лица в Италия.
В понеделник властите арестуваха заподозрян, обвинен, че е "предоставил" самоличността си на мафиотския бос - 59-годишен геодезист от Сицилия на име Андреа Бонафеде.
Благодарение на фалшивите си документи Месина Денаро успял да си купи лично кола, да отиде до супермаркета и да потърси лечение в частно медицинско заведение, където дори си направил селфи с хирург.
Понастоящем Месина Денаро е задържан в строго охраняван затвор в Л'Акуила, Централна Италия.
Според лекаря, който го е лекувал преди ареста, той има рак и е "сериозно болен".
Полицията вече е открила и претърсила три скривалища в Сицилия - две в Кампобело ди Мазара и едно в Трапани, където се предполага, че е водил "нормален живот" до ареста си на 16 януари в Палермо.
В скривалищата му полицията открила бижута, касови бележки от скъпи ресторанти, хапчета за подобряване на мъжката сексуална активност, както и сувенири от "Кръстникът" на Франсис Форд Копола.
Месина Денаро трябва да се яви пред съда на 9 март.
Той обжалва доживотната си присъда за убийството на двама видни прокурори от италианската мафия през 1992 г. - Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и на техните телохранители.
Той обаче е обвинен и в поръчването или извършването на редица убийства - според италианската преса поне 20.
Други четирима високопоставени гангстери, издирвани от италианската полиция, все още са на свобода - хора, свързани не само със сицилианската мафия, но и със сардинския, калабрийския и неаполитанския "кланове".