Събития

Сурва за първи път в Оряхово

  26.01.2023 16:00             
Сурва за първи път в Оряхово

Народният празник Сурва организират за първи път в Оряхово. „Огън и лед“ е спектакълът, който жители и гости ще проследят този петък на централния площад в града. Участват местни и гостуващи кукерски групи, обясни секретарят на Общината Христина Цонева. Нейна е и идеята хората от Оряхово да отбележат този зимен празник и да започнат годината пречистени и заредени с нова енергия.

„Първо, е изключително нетипично, честван по този начин в нашия край. За първи път го случваме. Като повечето от нещата, които в последните години започнаха да се превръщат и в традиция, и в амбиция, амбиция моя е да превърнем и Сурва в традиция. Първо, времената го изискват, изисква го тази упоритост на духа у тукашния човек да оцелява духовното, да изчистим онези нотки на гняв, на напрежение, ако щете го разберете като посттравматичен стрес след ковид, след пандемия, след толкова лошотия, при толкова млади и по-възрастни хора, които си отидоха през последните три години. Сурва е прошка, желание да искаш и да дадеш прошка. Сурва е и пречистване…“

65 са кукерите, които ще направят „Огън и лед“ в центъра на Оряхово. Сред тях са седемте момчета от групата на Илиян Тодоров. Сформирана само преди месец, групата е водена от силното желание на деветокласниците от местната гимназия да покажат пред своите съграждани същността на празника, обясни Илиян Тодоров:

"Подготвихме групата специално за този празник и мога да кажа, че на момчетата им е доста интересно, но в същото време доста трудно. Защото кукерската игра е доста специфична, не е толкава характерна за нашия край, но пък носи енергия и носи магия, която трябва да бъде видяна от хората."

Всички жители на Оряхово са поканени да се включат в спектакъла. Едно от условията за участие е да бъдат  облечени в национална носия, за да могат да се хванат на финалните кукерски хора̀. 

"Огън и лед" - този петък, 27 януари, 17:30 часа, площад „Дико Илиев“ в Оряхово.