Събития

Творческа вечер в Мездра

  26.01.2023 15:00             
Творческа вечер в Мездра

Литературен клуб "Христо Ботев" Мездра организира творческа вечер под наслов "Писателски литературни юбилеи на 2023 г." Проявата е посветена на 175-годишнината от рождението на Христо Ботев (1848-1876), 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов (1863-1897) и 100-годишнината от рождението на Ивайло Петров (1923-2005), каза Светла Дамяновска главен експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра и председател на литературния клуб.

"Ние имаме тази традиция, да отбелязваме годишнините на наши големи класици на литературата. В същото време е отворено събитието, отворено е за зрели хора от града, които имат интерес и вкус към литературата. Поне два три пъти в годината правим подобни прояви. Като събираме юбилеите на няколко автора в една творческа вечер... Ще си припомним всъщност живота и делото на тези наши големи автори, като според мен акцента е по-правилно в литературен клуб да бъде върху творчеството, но не можем и без семейството, в което се е родил, как се е формирал като личност и възгледи, за да достигнем и до тези произведения, които той ни е завещал. Интересното е, че напоследък имаме млади хора, които са на гимназиална възраст и които с интерес присъстват и взимат участие. За мен е радостно, че клубът се подмладява и тези различни творчески начинания явно са полезни за младите хора, щом те идват с удоволствие и участват в работата на клуба."

Членове на клуба са подготвили за представяне на всеки един от авторите кратки биографични справки и откъси от любими произведения. Творческата вечер е днес от 17:30 часа в библиотеката на НЧ "Просвета 1925" Мездра.