България

Инспекцията по труда: Работодателите да се съобразят с прогнозата за опасно време днес

  26.01.2023 11:39             
Инспекцията по труда: Работодателите да се съобразят с прогнозата за опасно време днес

Работодателите трябва да съобразят условията на труд с предупрежденията за опасно време и обилен снеговалеж за днес, напомнят от Главна инспекция по труда. В няколко области на страната Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупредителен оранжев код. Работодателите са длъжни да вземат мерки за опазване на живота и здравето на работещите в условията на неблагоприятни климатични явления, допълват от ГИТ.

За да минимизират риска за своите работниците, те могат да предприемат организационни и технически мерки. Такива са промяна на типа работа, промяна на работното време с цел избягване на полагане на труд в най-студените часове на денонощието, въвеждане на по-чести почивки, осигуряване на подходящо работно облекло и подходящи лични предпазни средства или средства за колективна защита, на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма,топли напитки, напомнят от инспекцията по труда. Задължение на работодателя е също да се осигури първа медицинска помощ и условия за подходящо транспортиране при внезапно влошено здравословно състояние до медицинско заведение.

Проверките на ГИТ показват, че най-често работещите в закрити помещения сигнализират за работа при ниски и високи температури. Данните от контролната дейност в предходни години показват, че сигналите са единични. При работа на открито работодателите като цяло се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и предприемат мерки за ограничаване на негативното им въздействие.

За обилни снеговалежи е обявен оранжев код за Рило-Родопския масив - в четири области. Жълт код за значителни количества валежи от сняг, дъжд и сняг, и от дъжд е издаден в девет области, се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Предупреждението от втора степен - оранжев код, за очаквани значителни снеговалежи за днес е за област Смолян и за част от областите Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

Предупреждението от първа степен за снеговалежи е за областите Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Ловеч и за част от областите Враца и Монтана; за значителни валежи от дъжд и сняг е за област Кърджали, а за значителни валежи от дъжд - в област Хасково.